Bekijk het origineel

Recensie.

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Recensie.

1 minuut leestijd

Bij den uitgever Van Nas, teRhenen, gaf de heer Hasselman een wandplaat uit, waarvan het onderwerp uit Bunyan is genomen.

De uitgave geschiedt ten voordeele van het Bestedelingenhuis.

Evenals alles wat op Bunyan terugwijst, kan ook deze wandplaat ten goede werken.

Bunyan geeft niet de goede kerk, maar poogt in de slapende kerk het geestelijk leven te verwakkeren, en doet dit plastisch, niet door veel redeneering, maar door op de voorstelling te werken en de verbeelding te prikkelen.

Daarin, en daarin alleen, ligt het geheim van Bunyans kracht.

En in zoover nu de verbeelding bij ons volk niet te sterk meespreekt, en we meer tot redeneeren dan tot zien geneigd zijn, kan een wandplaat die door velerlei beeld, de verbeelding ter hulp: komt, haar doel treffen.

De teekeningen zijn niet ruw, maar bedoelen zelfs fijn te wezen. Soms trekken ze aan.

En al is ook de vorm van een sreispas" in onze dagen, nu niemand meer een »reispas" bezit, verouderd, en daarom minder keurig, toch kan het geheel vrucht afwerpen, mits de plaat niet te hoog wordt • ipgehangen; want zou der explicatie zegt de plaat op zich^; elf niets.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 20 december 1896

De Heraut | 4 Pagina's

Recensie.

Bekijk de hele uitgave van zondag 20 december 1896

De Heraut | 4 Pagina's

PDF Bekijken