Bekijk het origineel

Gemengd nieuws.

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gemengd nieuws.

2 minuten leestijd

Te Bazel heeft men een congres gehouden om de kolonisatie van Palestina door Joden te bevorderen. Men sprak op dit «Sionitisch congres" uit, dat de Joodsche natie recht heeft op het bezit van het Heilige land. Een verslag omtrent den gunstigen toestand der Joodsche koloniën in Palestina werd zeer toegejuicht. Men besloot dat de Joodsche koloniale bank, die met een kapitaal van 25 millioen werkt, van Keulen naar Londen zal worden overgebracht. Van deze bank zullen al de Joodsche finantieele en industrieele ondernemingen in Palestina uitgaan. Het congres vyerd den 31 sten Augustus gesloten. De stemming was er zeer enthousiast; jammer maar dat socialistisch getinte afgevaardigden soms oorzaak waren van heftige tooneelen.

Eene uitspraak van het Keizerlijk Gerechtshof te Leipzig, in zake de Baptisten te Köthen, geeft te kennen, dat er in het Groothertogdom Anholt conscientievrijheid zijn moet. Deze uitspraak proclameert de vrijheid van godsdienstoefening in het geheele Duitsche rijk, door middel van de overwegingen die het vonnis motiveeren. Deze uitspraak is ook van het hoogste gewicht; want het is bekend, dat in sommige deelen van Duitschland, vooral in Saksen, de protestanten, die niet tot de landskerk behoorén, in het uitoefenen van hun godsdienst, door de politie en door de rechtbanken gedurig bemoeilijkt werden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 16 oktober 1898

De Heraut | 2 Pagina's

Gemengd nieuws.

Bekijk de hele uitgave van zondag 16 oktober 1898

De Heraut | 2 Pagina's

PDF Bekijken