Bekijk het origineel

Actualiteiten uit de pers

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Actualiteiten uit de pers

4 minuten leestijd

Gezocht: zelfbewuste levensbeschouwing

De bisschoppen willen katholieke scholen graag afhelpen van hun 'levensbeschouwelijke verlegenheid'. Volgens kardinaal Simonis heeft "kleurloos onderwijs" geen toekomst, en daarom zouden er ook best minder katholieke scholen mogen zijn. Simonis riep de rk-scholen gisteren op tot een 'nieuwe emancipatie' met als doel 'bezield en zelfbewust' te blijven of te worden. "Zeker in een tijd waarin de Nederlandse samenleving hongert naar saamhorigheid en zoekt naar verbindende waarden en normen, dient het identiteitsgebonden onderwijs een maatschappelijk belang en niet alleen een kerkelijk belang."

TROUW 6-11-2002

Aandacht voor de Bijbel

'De Bijbel. Gids voor het leven.' Zo luidt het motto van het Limburgs Bijbeljaar 2003, dat op 1 december dit jaar van start gaat en loopt tot 8 november 2003. Het bisdom hoopt dat alle parochies, kloosters, scholen en kerkelijke instellingen het thema oppakken en in de loop van het jaar binnen hun eigen mogelijkheden aandacht aan de bijbel besteden. Het idee om een bijbeljaar te organiseren is een persoonlijk initiatief van bisschop F. Wiertz. De bedoeling ervan is om de Bijbel als geloofsboek met een persoonlijke boodschap voor iedereen opnieuw bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.

EEN TWEEN EEN 18-10-2002

Ook een moeder

"Waarom schrikken zoveel christenen ervoor terug om aan Maria de plaats te geven die haar toekomt? Jezus wil dat we niet alleen een Vader maar ook een moeder hebben. Hij wil een familie die compleet is. Wat is een familie zonder een moedert Het is kil in een huis waar de moeder ontbreekt. Waar Maria wordt afgewezen, mist men een concrete belichaming van de moederlijke liefde." Aldus pater Wilfried Stinissen in zijn boek Gedachten voor elke dag, geciteerd in Nieuw Leven.

NIEUW LEVEN 4-2002

Steunwebsite voor priesters

In de Verenigde Staten zijn twee katholieken, Joe Lilly en Rick Redmann, gestart met een website om priesters "die hun werk naar beste vermogen doen" een hart onder de riem te steken. Zo willen ze een tegengewicht bieden voor de beschuldigingen en verdachtmaking, sinds het uitbreken van de pedofilieschandalen in de VS. Het adres is: www.Thankyoufather.com.

CV.KOERS 11-2002

Bisdom Breda op jubileumbedevaart

Negen dagen waren de 2000 gelovigen uit het bisdom Breda onderweg, van 19 tot 27 oktober. Bij gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het bisdom maakten ze een bedevaart naar Keulen, Florence, Rome en Assisiƫ. Vooral de drie dagen in Rome maakten grote indruk.

De bisschop (mgr. Muskens - red.) licht het thema van de pelgrimage, Het geloof van ons Doopsel, nog eens toe. "Ik hoop dat de pelgrims zich door deze bedevaart er bewust van worden dat het doopsel een bepalende gebeurtenis is, op basis waarvan je je leven inricht. Vaak is het doopsel als bron van inspiratie op de achtergrond geraakt. Met deze bedevaart willen we nu de gelegenheid aangrijpen om de betekenis van het doopsel in het leven van de gelovige te revitaliseren.

Daarvoor is Rome een uitgelezen plaats. Hier hebben mensen nadat ze gedoopt waren en daardoor in conflict met de gevestigde orde kwamen, voor hun geloof hun leven gegeven."

KATHOLIEK NIEUSSBLAD 1-11-2002

Erasmus opent website Vaticaanse bibliotheek

ROME- De nieuwe website van de Vaticaanse bibliotheek opent met een citaat van de Rotterdamse humanist Erasmus. Tot nu toe waren de manuscripten, documenten en andere antieke teksten alleen voor wetenschappers beschikbaar. Maar de virtuele deuren van een van de grootste bibliotheken ter wereld zijn voortaan voor iedereen te openen via www.vatican.va.

NEDERLANDS DAGBLAD 7-11-2002

RK-Kerk doet wat aan imago

Utrecht (ANP) - De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland gaat volgend jaar campagne voeren om zich "zelfbewuster" in de maatschappij te presenteren. Volgens kardinaal Simonis "moeten we onze eigen verlegenheid overwinnen." De campagne, onder de titel "Katholiek met hart en ziel", moet ook de kerkleden zelf inspireren om zich weer sterker verbonden te voelen met hun kerk.

REF.DAGBLAD 11-11-2002

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 december 2002

In de Rechte Straat | 16 Pagina's

Actualiteiten uit de pers

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 december 2002

In de Rechte Straat | 16 Pagina's

PDF Bekijken