Bekijk het origineel

Deel 5: De huwelijksdienst

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Deel 5: De huwelijksdienst

PASTORALE VRAGEN RONDOM HET HUWELIJK (5)

5 minuten leestijd

In het vorige artikel stonden we stil bij de kerkelijke bevestiging en het kerkgebouw op de huwelijksdag. In dit slotartikel over pastorale vragen rondom het huwelijk gaan we nog wat nader in op de huwelijksdienst, het hoogtepunt van de huwelijksdag.

Evangelisatiedienst

Vaak komen er tijdens een huwelijksdienst mensen in de kerk die anders nooit kerkdiensten bezoeken of soms al vele jaren geleden de kerk de rug hebben toegekeerd. Ik vind het mooi als zij op de uitnodiging van het bruidspaar om ook de huwelijksdienst te bezoeken ingaan. Meestal vraag ik ook van te voren aan het bruidspaar of er ook rand- of onkerke-lijken in de dienst aanwezig zullen zijn. Het is belangrijk om hier als predikant rekening mee te houden. Een liturgie helpt zulke buitenstaanders om het verloop van de dienst goed te kunnen volgen. De preek dient eenvoudig te zijn en bij het lezen van het huwelijksformulier is het goed om bepaalde gedeelten wat nader toe te lichten. Wat moeten buitenstaanders denken bij het horen van de passage: ‘Gij zult geen heerschappij gebruiken over uw man, maar stil zijn…’ Enige uitleg is dan op z’n plaats.

Een huwelijksdienst is vaak een evangelisatiedienst. Voor het eerst of na lange tijd komen mensen opnieuw in de werkplaats van de Heilige Geest. Een bruidspaar moet zich er ook niet voor schamen om onkerkelijke buren, collega’s of vrienden uit te nodigen voor de huwelijksdienst. Missen we niet vaak de vrijmoedigheid van de apostel Paulus? In Romeinen 1:16 schrijft hij: ‘Want ik schaam mij des Evangelies van Christus niet; want het is een kracht Gods tot zaligheid een iegelijk die gelooft, eerst de Jood, en ook den Griek.’ We bidden de Heere of het Woord ook in het leven van onkerkelijke gasten een gezegende uitwerking mag hebben. Hoe vaak heeft de Heere zulke diensten al niet gezegend?! Laten we ook niet vergeten dat zo’n huwelijksdienst, hoe mooi ook, tegelijk voor verschillende mensen moeilijk kan zijn. Als de dood scheiding maakte in het huwelijksleven en men als weduwe of weduwnaar aanwezig is. Of als het na moeilijke huwelijksjaren kwam tot een echtscheiding. Maar ook wanneer er onder de familie en vrienden van het bruidspaar alleenstaanden zijn die ook graag tot een huwelijk zouden willen komen.

Trouwtekst

Een bruidspaar mag van te voren enkele psalmen noemen die ze graag willen zingen tijdens hun huwelijksdienst. Zo’n dienst is een eredienst, dus net als tijdens de eredienst op zondag zingen we het Woord, dus uitsluitend psalmen. Tijdens de maaltijd of de receptie op de huwelijksdag is er alle gelegenheid om daar met elkaar een geliefd geestelijk lied te zingen. De trouwtekst kies ik zelf. Een bruidspaar mag natuurlijk best wat teksten noemen, maar zelf zoek ik biddend welke woorden uit de Schrift ik het bruidspaar moet en mag meegeven. Regelmatig krijgt zo’n trouwtekst in het leven van het bruidspaar z’n betekenis. Op de dag zelf vindt een bruidspaar het een mooie tekst, maar later gaat men begrijpen waarom ze nu juist deze tekst meekregen. Dan mag de trouwtekst van jaren terug tot troost en bemoediging zijn.

Bij de keuze voor een trouwtekst maken we soms bijzondere dingen mee. Zo gaf ik onlangs een bruidspaar dezelfde tekst mee als waarmee de ouders van de bruidegom jaren geleden aan elkaar waren verbonden. En toen een jaar geleden voorafgaande aan een huwelijksdienst de ouderling van dienst vroeg of ik wist wat de trouwtekst van de tweelingzus van de bruid was geweest, moest ik deze vraag ontkennend beantwoorden. De bruid kreeg namelijk met haar man dezelfde trouwtekst mee. Over Gods leiding gesproken!

Trouwbijbel

Het mooiste huwelijkscadeau krijgt een bruidspaar tijdens de huwelijksdienst. Namens de kerkenraad en gemeente wordt hen een trouwbijbel geschonken. Vanaf het midden van de 19e eeuw is het traditie om als kerk het pasgetrouwde stel een Bijbel te schenken en ik weet geen beter geschenk. Ooit vroeg een aanstaand bruidspaar aan me of ze ook wat anders mochten vragen, want een Bijbel hadden ze al. Dat zal voor ieder bruidspaar gelden, maar een huwelijksbijbel is iets wat je samen van de kerk ontvangt en bedoeld is om daar samen iedere dag uit te lezen. Dat wordt ook vaak door de ouderling of predikant die de Bijbel overhandigt benadrukt. Zo’n Bijbel herinnert ook iedere dag aan het begin van het huwelijk. De trouwbijbel wijst ons erop dat we niet alleen trouw moeten blijven aan elkaar, maar ook trouw blijven aan wat de Heere zegt in Zijn Woord. Nee, die trouwbijbel moeten we niet gaan vervangen, het dient het enige kompas te zijn op de huwelijksweg. Wat een zegen wanneer evenals bij de dichter van Psalm 119 Gods Woord een lamp voor de voet en een licht voor het pad mag zijn (Ps. 119:105).

Als ik een aantal maanden na de huwelijksdag een bezoekje breng bij het getrouwde stel, vraag ik altijd of ze hun trouw-tekst nog weten, maar ook tot hoever ze gekomen zijn met het bijbellezen in hun trouwbijbel. Ik bezocht een keer een echtpaar dat 25 jaar getrouwd was. Ze hadden al een keer de hele Bijbel doorgelezen, maar het was duidelijk te zien uit welke Bijbelboek ze vaak lazen. Het midden van de zijkant van de Bijbel zag zwart. Toen ik er naar keek, gaf het echtpaar aan dat ze vaak uit de Psalmen lazen. De geestelijke apotheek!

Oud-Beijerland, Ds. J. Joppe

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 juli 2019

Kerkblad | 24 Pagina's

Deel 5: De huwelijksdienst

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 juli 2019

Kerkblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken