Bekijk het origineel

Is iemandt goedes moedes, die singe Psalme - pagina 19

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Is iemandt goedes moedes, die singe Psalme - pagina 19

2 minuten leestijd

PETRUS DATHENUS Petrus Dathenus (Pieter Dathen) werd i n 1531 (of i n 1532) te Mont-Cassel i n Vlaanderen geboren. Zijn goed Roomse ouders zonden hem naar het klooster te Yperen. A l s Carmelietermonnik werd Dathenus reeds i n of omstreeks 1550 voor de Hervorming gewonnen. Het spreekt vanzelf, dat met deze keuze het verblijf in het klooster te Yperen geëindigd was. Hij begon te prediken en trad o.a. op te Kortrijk en Poperingen en misschien ook in zijn geboorteplaats Mont-Cassel. De vervolgingen evenwel, die vooral door het edict van Karei V om tegen de „ k e t t e r s " met kracht op te treden (april 1550) i n hevigheid toenamen, noodzaakten ook Dathenus het land te verlaten. Hij week toen uit naar het toen nog veilige Engeland. A l s boekdrukker verdiende hij de kost en besteedde verder al zijn tijd aan het bestuderen der Heilige Schrift. Doch toen Koning Eduard V I stierf en zijn Roomse zuster „the bloody Mary" de troon besteeg, werd Dathenus (evenals Jan Utenhove) genoodzaakt te vluchten. Hij meende i n Denemarken een goed heenkomen te vinden. Daar aangekomen, wilden de Lutheranen hem geen asyl verlenen. In het najaar van 1555 vinden we Dathenus i n Frankfort a/d Main. De Nederduitse vluchtelingenkerk aldaar had hem beroepen als dienaar des Woords en hij had gemeend dit beroep te moeten aanvaarden. Maarten Micron (1532-1559) kwam uit Norden (OostFriesland) naar Frankfort om de jonge Dathenus i n het ambt te bevestigen. Tijdens zijn ambtsperiode te Frankfort a.d. Main (1555-1562) heeft hij i n 1556 Calvijn persoonlijk mogen ontmoeten. Het werd hem en zijn gemeente door de overheid onmogelijk gemaakt langer i n Frankfort te blijven. Op 26 maart 1562 verkreeg Dathenus, op zijn verzoek, zijn afscheidsbrief als Frankfort's burger en kort daarna vertrok hij, en een zestigtal gezinnen met hem, naar Frederik III, de keurvorst van de Palts („Friedrich der Fromme"). Het Frankenthalerklooster, eertijds een Augustijnerklooster, niet ver van Worms, werd hem en de zijnen als toevluchtsoord ter beschikking gesteld. Tot 1566 zou Dathenus hier werken als predikant van de nieuwe vluchtelingen gemeente te Frankenthal, een centrum, dat voor Nederland van grote betekenis zou worden. Hier bezorgde 20

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 januari 1965

Koop de waarheid | 93 Pagina's

Is iemandt goedes moedes, die singe Psalme - pagina 19

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 januari 1965

Koop de waarheid | 93 Pagina's

PDF Bekijken