Bekijk het origineel

Woorden van Luther over het huwelijk en het huisgezin

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Woorden van Luther over het huwelijk en het huisgezin

2 minuten leestijd

Kijk eens: als het natuurlijk verstand (dat de heidenen hebben gehoorzaamd toen zij zichzelven wijs achtten) het huwelijk aanziet, dan trekt het den neus op en spreekt: ajakkes, moet ik het kind wiegen, luiers wasschen, bedje opmaken, luchtjes verdragen, 's nacht waken, opletten als het schreeuwt, zijn uitslag en puistjes verzorgen, dan nog een vrouw onderhouden, ervoor werken, hier zorgen, daar zorgen, hier doen, daar doen, dit lijden, dat lijden, en al wat de huwelijke staat nog meer meebrengt aan moeite en ongemak! Zou ik mij zoo laten binden? Och, arme man, hebt gij een vrouw genomen, arme stakker, wat een jammer en ellende! 't Is beter ongehuwd te blijven en zonder zorg een rustig leven te leiden!

Wat zegt het christelijk geloof hierop? Het doet zijn oogen open en ziet al deze geringe, onaangename, verachte werken in den geest aan en wordt gewaar dat zij alle met goddelijk welbehagen als met kostbaar goud en edel-steenen zijn versierd en spreekt: ach God, wijl gij mij, man, geschapen hebt en mij dat kind deedt geboren worden, ben ik er ook zeker van dat 't u uitnemend welgevallig is en ik belijd voor u dat ik zelfs niet waard ben het kindje te wiegen en zijn luiers te wasschen en hem en zijn moeder te verzorgen. Hoe ben ik tot deze waardigheid opgeklommen, zonder het te hebben verdiend! Hoe gaarne doe ik het en zelfs datgene wat nog nederiger en geringer zou schijnen! Noch koude noch hitte, noch moeite of arbeid zal mij er van afhouden, omdat ik weet dat 't U welbehagelijk is. En zoo behoort ook de vrouw erover te denken, als zij het kind zoogt, wiegt, baadt en alles er aan doet en voorts arbeidt en voor haren man zorgt en hem helpt en gehoorzaam is. Het zijn alte-maal louter gouden en edele goede werken.

Voorzeker, vader en moeder zijn de apostelen, bisschoppen en predikanten voor de kinderen als zij hun het Evangelie brengen. Want wie een ander het Evangelie leert, die is waarlijk zijn apostel en bisschop.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 juli 1925

De Wartburg | 4 Pagina's

Woorden van Luther over het huwelijk en het huisgezin

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 juli 1925

De Wartburg | 4 Pagina's

PDF Bekijken