Bekijk het origineel

Wanneer is het Paschen?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wanneer is het Paschen?

2 minuten leestijd

Niettegenstaande de pogingen om Paschen tot een „onbewegelijk” feest te maken, zal het voorloopig nog wel tot de „bewegelijke’ feesten blijven behooren. Het concilie van Nicea in 325 heeft bepaald, dat het Paaschfeest geregeld zal worden naar de maan, en wel alzoo dat het zal vallen op den eersten Zondag na de eerste volle maan in de lente. Is het dien eersten Zondag zelf volle maan, dan zal het Paaschfeest gevierd worden op den eerstvolgenden Zondag. Zulks geschiedde in aansluiting op wat in Israël gewoonte was. De Joden vierden hun Paaschfeest, ter herinnering aan den uittocht uit Egypte, zoodra de maan vol is in de lentemaand, Nisan, van hun maanjaar, kort na den aanvang van de lente. En zoo is het nog bij hen.

De datums voor het Paaschfeest in de eerstvolgende jaren zijn aldus: 1934 1 April; 1935 21 April; 1936 12 April; 1937 28 Maart; 1938 17 April; 1939 9 April; 1940 24 Maart; 1941 13 April.

In 1940 zal Paschen dus zeer vroeg vallen. Zulk een vroege datum voor Paschen zal in deze eeuw niet meer voorkomen. Het vroegst kan Paschen vallen op 22 Maart. Eerst in het jaar 2285 zal dat geschieden, wat vermoedelijk geen der huidige Wartburg-lezers beleven zal. Het laatst kan Paschen vallen op 25 April. Dat zal voorkomen in het jaar 1943 en allicht zullen er zijn onder onze lezers, die dat nog kunnen beleven, zelfs onder de ouderen, die het zich nog herinneren, dat in 1886 Paschen ook op 25 April viel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 april 1933

De Wartburg | 4 Pagina's

Wanneer is het Paschen?

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 april 1933

De Wartburg | 4 Pagina's

PDF Bekijken