Bekijk het origineel

Kerkbouw te Pareeredjo

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kerkbouw te Pareeredjo

2 minuten leestijd

Op 10 December 1933 werd de kerk te Pareeredjo (in de Residentie Kediri) ingewijd. Hoewel de gemeente reeds ca. 30 jaren bestaat en tot een der grootste van Oost-Java behoort, had zij zich tot nog toe steeds beholpen met een vergaderplaats, die den naam van kerk niet verdiende en beter als loods kon worden bestempeld. Langen tijd diende deze tevens voor school, maar in de „goede jaren”, waarin de Regeering nog subsidie voor den bouw van scholen kon geven, werd een flink schoolgebouw opgericht, en bleef alleen de kerk in de loods gevestigd.

Maar nu is dan eindelijk de gemeente ook in het bezit van een behoorlijke kerk gekomen; deze is zonder bijdrage uit Nederland opgericht, en geheel door de Javaansche gemeente bekostigd; zeker mede doordat hare leden zelf een groot deel van den arbeid kosteloos verrichtten. Wat het uiterlijk betreft heeft kennelijk de kerk van Modjowarno tot voorbeeld gediend, gelijk overigens in menig opzicht die moedergemeente nog steeds geldt als maatstaf en „model” (zooals de Javanen zeggen).

Op een der foto’s ziet men de gemeente verzameld voor de feestelijk versierde kerk; in het midden is de zendeling van Pareeredjo, de heer H. W. v. d. Berg (in ’t zwart) te herkennen, de tweede naar rechts is de heer J. Pik, voorzitter der conferentie en daarnaast staat de heer O. Luinenburg, zoon van den eersten zendeling van Pareeredjo, en nu administrateur van het ziekenhuis te Modjowarno.

Op de foto van het inwendige zijn twee Bijbelteksten zichtbaar op den voormuur der kerk; links staat in Latijnsch karakter: God heeft den blijmoedigen gever lief, en rechts in Javaansche aksara: De steen, dien de bouwlieden verworpen hebben, is geworden tot een hoeksteen; van den Heer is het geschied en het is een wonder in onze oogen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 juni 1934

Nederlands Zendingsblad | 20 Pagina's

Kerkbouw te Pareeredjo

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 juni 1934

Nederlands Zendingsblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken