Bekijk het origineel

Het christelijke meisjesinternaat te semarang

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Het christelijke meisjesinternaat te semarang

6 minuten leestijd

Als u met mij eens door Semarang zou fietsen, dan zou ik u verschillende huizen kunnen aanwijzen, waar wij wel eens een tip voor gekregen hebben, in de trant van „het komt vrij”, „het wordt verkocht”, „misschien is het iets voor jullie”. Het zou een verhaal op zichzelf zijn om te vertellen, wat wij al zo gedaan hebben, als we hoorden van een mogelijkheid van een huis. Maar het ging steeds niet door. We hadden bovendien geen geld.

Maar … als ik u nu na de rondrit door Semarang kon brengen naar het internaat, dan zou uw mond openvallen van verbazing, evenals dat trouwens bij de meeste bezoekers het geval is. Door een prettige samenwerking met het Protestantse jeugdhuis (het vroegere weeshuis) konden we een pand van hen in gebruik nemen. En wat voor een pand

Om te beginnen een geweldige binnengalerij, van wel 6 meter breed en 20 meter lang. Hier kunnen de meisjes zitten en hun gasten ontvangen. Dan hebben we vier grote tafels om te eten en daar achter is nog ruimte om te leren, aan een paar grote tafels of aan een paar kleine tafeltjes. Aan weerszijden van de binnengalerij zijn de slaapkamers. Oorspronkelijk konden we 23 meisjes herbergen, omdat we een lokaal aan de school moesten afstaan, die ook op de voorgalerij en achter zit. Verleden week kregen we te horen, dat we het lokaal toch mochten houden, zodat we nu in totaal 32 meisjes kunnen herbergen. Geregeld komen er ook nog aanvragen van meisjes. Dus we zijn erg dankbaar, dat we zoveel ruimte hebben. In het paviljoen woon ik en daar is nog een kamer voor 3 meisjes, plus een keuken, W.C. en badkamers. Er is een reuze grote tuin, met 2 heerlijke manggabomen. Verschillende meisjes zijn al erg knap om in de boom te klimmen om de heerlijke vruchten te bemachtigen.

Gelukkig konden we heel wat meubels van het weeshuis overnemen, o.a. tafels, banken en bedden. U begrijpt, er was heel wat te regelen. Half Juli kregen we het huis en 1 Augustus wilden we graag zover zijn, om toch in ieder geval te beginnen. God heeft alles zo wonderlijk goed geleid. Is het huis op zichzelf al een wonder van Zijn genade en macht, Hij stuurde ook de meisjes niet allen tegelijk, maar zo langzamerhand, niet te veel en te weinig ineens

Alle tafels, banken en bedden moesten geverfd worden, lakens, spreien en gordijnen genaaid. Van allerlei gekocht, enz. enz. We hebben alles in moderne frisse tinten gehouden.

De tafels en banken zijn licht grijs met een enkele zwarte streep. De dikte van het tafelblad is geel geverfd en van de leertafels rood. Een zwart-wit geruite loper ligt over de tafels heen. Vooral als er een pul met fleurige bloemen op staat, staat het erg gezellig

Een donkerbruin buffet, dat we van iemand kregen, hebben we heel licht creme geschilderd, met een rode bies en rode knoppen. De meisjes hebben over hun bedden een geel katoenen oversprei, met in het midden een fleurig geruit stuk, de gordijnen zijn op dezelfde manier gemaakt. Iedere kamer heeft een andere kleur. Het verven was een heel gedoe, want ik kon nergens de kleuren krijgen, die ik hebben wilde dus moest alles gemengd worden. Grijs maak je van wit met zwart, maar o wee, als je er per ongeluk een beetje teveel door deed, dan was het een hele toer om de juiste kleur te krijgen. Maar het is ook wel gezellig, een beetje experimenteren met verf. En het geheel geeft nu toch een gezellige, frisse aanblik.

Behalve dat de meisjes kwamen, moesten we ook een heel stel nieuwe bedienden hebben. Om die allemaal te trainen is een heel werk. We hebben b.v. een afwasplaats laten maken, met twee afwasbakken, een voor te spoelen en een met warm sop, maar als je niet oplet dan worden de borden alleen maar in het koude water gewassen. Er zal ’s avonds in de kampong, wel heel wat over die rare nonna’s te vertellen zijn. We hebben ook een leefregel voor ons asrama.

„Wij komen hier tezamen uit alle streken van Indonesië. Wij willen trachten te leven naar de wil van onze Heer en Heiland, wij zullen daarom als zusters hier tezamen leven, dat betekent, dat ik mijn eigen gewoonten wel eens op zij moet zetten, maar het betekent ook, dat ik andere gewoonten in het leven van mijn zuster leer waarderen.”

Tot dusver gaan alle meisjes mee naar de kerk, ofschoon er nog slechts drie van de achttien gedoopt zijn.

Zondagsavonds na het eten gaan we buiten op het platje zitten, ze krijgen dan iets lekkers en we gaan zingen of spelletjes doen. Eerst zitten de directrice en ik er bij, maar later als we weg zijn, hebben ze nog groter plezier.

Over het algemeen gaan de schoolkinderen 2 tot 4 maal in de maand naar de bioscoop, maar tot dusver hebben wij er weinig van gemerkt. Als het gezellig in huis is, hebben zij daar waarschijnlijk ook minder behoefte aam. Om 5.30 uur begint de dag al; dan gaan de eerste meisjes al naar de badkamer. Om 6.20 uur beginnen we met de morgenwijding, eten en dan naar school. Om 10.00 uur gaan ze naar bed. Om beurten moeten ze allen wat meewerken in de huishouding, ’s morgens de tafel dekken en ’s avonds afwassen.


Gebed, Stil, Vurig, Gelovig Gebed is het geheim van alle Zendingsarbeid.

William Carey.


U, die in mijn verlof zo met mij hebt meegeleefd, zult ongetwijfeld met ons God danken, voor het mooie huis, dat we boven bidden en denken van Hem kregen. Blijf gij met ons bidden, dat dit huis werkelijk een huis mag zijn, waar men de Heiland leert kennen en dienen.

Nog iets over de financiën. In mijn verlof heb ik ruim ƒ 800.— opgehaald. Hiervan heb ik kopjes, bestek en pannen gekocht, theedoeken en nog andere huishoudelijke artikelen. De kerk van Utrecht gaf ons Rp. 50.000,— in de hoop, dat andere kerken ook mee zouden doen. Nu wij dit mooie huis slechts hoeven te huren, komen wij bijna uit met ons geld. Hier in Indonesië hebben we Rp. 16.000 bij elkaar gekregen. Maar er komt heel wat kijken, voor een huishouding voor meer dan 30 personen is ingericht. Wij zullen proberen de Rp. 2 à 3000 die wij te kort komen in Indonesië te zoeken. Mochten er onder de lezers zijn, die ook nog wat willen geven, dan zijn wij U daar natuurlijk zeer dankbaar voor. We hebben ook nog een mooie logeerkamer. Mocht u ooit nog eens in Semarang komen, je kunt ten slotte nooit weten, dan bent u hartelijk welkom in de Asrama Puteri Kristen.

Later hopen wij u ook wat foto’s te sturen.

Met hartelijke groeten,

Semarang

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 december 1957

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 16 Pagina's

Het christelijke meisjesinternaat te semarang

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 december 1957

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 16 Pagina's

PDF Bekijken