Bekijk het origineel

Het christelijk meisjes - internaat te Semarang

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
Print this document

Het christelijk meisjes - internaat te Semarang

4 minuten leestijd

IN 1949 ZIJN de plannen opgekomen om een christelijk meisjes-internaat te openen. Er werd gebeden en gewerkt. Maar door een klein groepje slechts. Want wel zag iedereen de noodzaak van een meisjes-internaat, maar hoe kom je in deze tijd van huizennood aan een huis, aan meubels, aan linnengoed, keukengerei, enz. Maar het kleine groepje liet zich niet ontmoedigen door deze pessimistische geluiden.

En ziet, boven bidden en denken heeft God op wonderbaarlijke wijze een huis geschonken, plus de middelen om het huisraad enz. te kopen. In Augustus 1957, dus 8 jaar daarna, werd Semarang verrijkt met een internaat voor studerende meisjes. De meeste meisjes, die zich tot nu toe aanmelden, komen uit niet-Christelijke gezinnen, ja er zijn er zelfs bij, die, voordat ze in het internaat kwamen, een kerk nog nooit van binnen hebben gezien. Het bijbellezen en zingen aan tafel was voor de meesten in het begin dan ook wel wat vreemd, maar gelukkig zijn ze hier gauw genoeg aan gewend. De kerkgang is niet verplicht gesteld, maar toch gaat vrijwel iedereen mee naar de kerk. Ook de catechisaties in huis, die vrijwillig zijn, worden door alle meisjes gevolgd.

Daar de meisjes lang niet allemaal de-, zelfde school bezoeken, is het vaak erg moeilijk om haar in te delen in de verschillende groepjes.

Ongeveer een jaar geleden werd er een „silent room” ingericht. Hier wordt ’s Zondagsavonds een avondwijding gehouden. Door de week mag een ieder, die er behoefte aan heeft, de sleutel op het kantoor halen en een poosje in de „silent room” zitten om er rustig te bidden. Door sommigen wordt hier een dankbaar gebruik van gemaakt.

In een van de bijgebouwen van het huis wordt ’s morgens voordat het werk begint een kumpulan (samenkomst) gehouden voor de bedienden. Er wordt dan gezongen (de bedienden kunnen vrij gauw een liedje leren), uit de Javaanse kinderbijbel voorgelezen en een gebed (uit een gebedenboek) gezamenlijk opgezegd. De bedienden houden erg veel van zingen. Onder het werk worden dan ook vele christelijke liederen gezongen, in plaats van de straatliedjes, die ze vroeger zongen.

Op een keer ging de leidster van het internaat voor een paar dagen uit de stad. Bij haar terugkomst werd ze verwelkomd door een van de mannelijke bedienden (de enige christen van het lager personeel). Wat verlegen, maar toch met een zekere trots vertelde hij, dat de bedienden nu ook een „ruangan berdoa” (gebedskamer) hebben. Wat had Min gedaan? De plaats waar de godsdienstoefeningen voor de bedienden gehouden worden helemaal op eigen initiatief opgeknapt. De muur netjes gewit, de tafel en banken met restjes verf bijgewerkt, zondagsschoolplaten aan de muur gehangen om een bord, waarop hij met keurige letters geschilderd heeft: Ruangan kebaktian untuk para buruh Asrama Puteri Kristen (Vertrek voor de samenkomsten van de bedienden van het christelijk meisjes-internaat). We vonden dit zo’n aardig idee, dat het een van de bezienswaardigheden van ons huis is geworden.

Eens in de week komt Ibu Sumakno voor de bedienden. Dan wordt de godsdienstoefening wat uitgebreider gedaan dan gewoonlijk.

Het valt niet altijd mee om in het internaat de goede orde te handhaven. De meisjes komen uit zeer verschillend milieu. Daarbij komt nog, dat ze ook verschillende scholen of cursussen bezoeken. Er zijn er van de lagere school, de middelbare school, studenten en werkende meisjes. Het is een grote familie, waarin de leden verschillend zijn in leeftijd, ontwikkeling en karakter. Maar het streven is om ondanks allerlei verschillen toch tot een eenheid te komen: de eenheid in Jezus Christus, onze levende Heer.

Semarang

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 februari 1960

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 16 Pagina's

Het christelijk meisjes - internaat te Semarang

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 februari 1960

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 16 Pagina's

PDF Bekijken