Bekijk het origineel

Huisbezoek in rwanda

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Huisbezoek in rwanda

4 minuten leestijd

Ds. Overdulve is na zijn verlof weer volop aan het werk getogen. Iets van het werk vertelt hij in dit artikel.

de hele heuvel was present

Naast de studie van het kinyarwanda, de taal van Rwanda, die ons de eerstkomende maanden zal bezighouden, ben ik vanaf deze week, ’s middags vooral in beslag genoemen door bezoeken aan de leden van de kerk van Kibuye, aan catechisanten en aan heidenen, waar dat pas geeft. Juist vandaag zijn we met deze bezoeken begonnen. De evangelist van de sector gaat dan mee, en we trekken de wijk in van rugo tot rugo. Hier en daar werden we bij de ingang van het erf door een jubelende familie onthaald: pa, ma, kinderen en soms wat buren hadden inderhaast hun indirimbo (gezangboek) voor de dag gehaald en zongen een lied voor ze ons uitnodigden binnen te komen. Op één plaats was zelfs de hele heuvel present, zodat er zeker vijftig mensen bij elkaar waren. We hebben daar gewoon een soort korte dienst gehouden. Maar overal is de ontvangst hartelijk en het onthaal gul. Je ontdekt dan inderdaad, dat de banyarwanda (de rwandezen) zeer gastvrij zijn. Overal wordt wel iets aangeboden; een teug umutobe (bananensap) uit een fles, een kalebas urwagna (bananenbier) of een kruik umusururu (sorghobier). Het betrachten van enige matigheid is daarbij aanbevelenswaard, wil men althans niet met loden benen en een al te licht hoofd zijn weg vervolgen, gezien het soms vrij hoge alcoholgehalte. Een tros bananen en enkele hardgekookte eieren zorgen echter wel weer voor een tegenwicht.

een ontroerend staaltje van bewogenheid

Het is me bij deze bezoeken opgevallen, hoeveel families polygaam zijn. Het is stellig een van de grootste problemen, waar we in de pastorale zorg mee zitten. Vandaar dan ook, dat de kerkeraad het speciaal in studie heeft genomen. Aan de andere kant word ik steeds weer getroffen door een groot verlangen naar het dikwijls nog al te onbekende Evangelie. Er worden elke zondag in de gemeente van Kibuye op minstens drie verschillende plaatsen kerkdiensten gehouden; maar overal is de toeloop zo, dat soms drie à vierhonderd mensen aanwezig zijn. Dit zijn lang niet alleen christenen of catechisanten, maar ook zeer veel heidenen. Ook bij de bezoeken aan de huizen is men steeds hartelijk welkom bij heidenen, die een gesprek over het Evangelie niet ontgaan. Vandaag hadden we verschillende zulke gesprekken. Er is in de gemeente stellig ook een missionaire opleving te constateren. Vandaag werd me het huis aangewezen van een heidense vrouw, een weduwe; dit huis was onder leiding van de plaatselijke diaken door de christenen en de catechisanten gebouwd. Ik vond dit een ontroerend staaltje van diakonale en missionaire bewogenheid.

Ik ben er in de achter ons liggende weken ook steeds dieper van doordrongen geworden hoe nodig het is een diepgaande studie te maken van het rwandese volkseigen. Studie van de taal is daartoe beslist niet voldoende. Daartoe is nodig een intense belangstelling voor de rwandese mens. Ik hoop in de komende jaren die belangstelling in toenemende mate te kunnen opbrengen. Een zich inwerken in de rwandese cultuur en gedachten-wereld is bijzonder stimulerend. Zonder dat is het ook onmogelijk werkelijk het Evangelie te verkondigen, maar blijft die verkondiging een slag in de lucht, die over de hoofden van de mensen heen gaat.

Tot slot van dit artikel een verzoek: wilt u het vooral gebruiken als een gebedsbrief? Wij wensen u bij uw arbeid op het thuisfront dezelfde diepe vreugde toe als die wij dagelijks in het werk mogen beleven.

Rubengera

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 december 1966

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 16 Pagina's

Huisbezoek in rwanda

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 december 1966

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 16 Pagina's

PDF Bekijken