Bekijk het origineel

Klein panorama

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Klein panorama

5 minuten leestijd

INDONESIË

de delegatie had het druk

Het is voor onze indonesische vrienden geen vakantiereisje geworden. Ze hebben enorm hard gewerkt in het overleg met de zendingsinstanties in Nederland, maar ook in hun vele contacten met plaatselijke kerken. Voorzover dit nodig was, is door dit bezoek nog eens bevestigd, van hoe grote betekenis het is om niet alleen met elkaar te corresponderen, maar elkaar van aangezicht tot aangezicht te zien en te spreken.

duizelingwekkende cijfers

Van de grote aantallen van hen, die om dooponderricht vragen, hebben we op allerlei manieren gehoord. Het is een complete doorbraak van het Evangelie in heel Indonesië, ook op „onze” terreinen. Het is telkens weer een feest, om hierover te horen en ervan te lezen. Wanneer er een grote oogst is, moeten er extra activiteiten worden ontwikkeld. En dat kost geld. Geen wonder, dat de begrotingen hier en daar aanzienlijk verhoogd moeten worden. Ik hoop, dat dit ons in onze welvaartsstaat geen duizelingen geeft. Dr. Harrenstein heeft eens gezegd: „als je jarenlang gebeden hebt om een zegen op het zendingswerk, dan mag je niet tegen de Heer zeggen: die zegen gaat ons te veel kosten … !”

bouwprojecten kosten ook geld

De theologische hogeschool in Djokja, die zowel door „Oegstgeest” als door „Baarn” met mensen en geld gesteund wordt, zal een nieuwe behuizing nodig hebben. Er is een gebouw ontworpen, dat ongeveer 2 miljoen gulden zal moeten kosten.

Het centraal kantoor van de Javaanse Christelijke Kerk op Midden-Java is te klein geworden. Er moet een belangrijk gedeelte worden aangebouwd.

ƒ 275.000.— is hiervoor nodig. Geen wonder: er moet, juist nu, enorm veel worden georganiseerd en gewerkt.

technische en landbouwscholen

In ons overleg met de onderwijs-instanties op Midden-Java en Sumatra zijn we tot de conclusie gekomen, dat de oprichting van allerlei vakscholen een urgente zaak is. Het is belangrijk, dat we de jeugd van Indonesië leren werken met de handen.

nog steeds 3 kadervormers nodig

Twee zijn er gevonden: ds. Koetsier en ds. de Zwart. De bibit-commissie is druk bezig om door allerlei gesprekken de juiste mannen op de juiste plaatsen te vinden. Er wordt veel van deze mensen verwacht.

„zendingskinderen” naar Nederland

Het gebeurt steeds meer, dat de in Indonesië werkende ouders hun kinderen om studieredenen naar Nederland moeten zenden. Dat is een hele stap. De kinderen worden in Nederland zo goed mogelijk opgevangen. Straks komen ze weer op het Kerstfeest in het Zendingscentrum bijeen. De groep wordt elk jaar groter.

PAKISTAN

de artsennood in het ziekenhuis Jalalpur wordt kleiner

Toen dokter H. J. Bakker deze zomer in Nederland was, heeft hij alle mogelijke moeite gedaan om 2 artsen te vinden. Eén is er in Nederland gevonden: dokter C. J. Sikkel in Amsterdam gaat uit. Vanuit Schotland kwam het bericht, dat men daar contact heeft met een arts … Sukkel. Laten we hopen, dat hij zijn naam geen eer aan doet.

meer zendingskrachten gevraagd

De United Presbyterian Church in West-Pakistan heeft een beroep gedaan op de Pakistan-commissie om meer zendingsarbeiders. Het gaat om districtszendelingen. De aanvrage is in studie.

een Pakistan-contact-commissie

Teneinde het werk in Pakistan zoveel mogelijk te coördineren, is door het ADB en de Pakistancommissie een Pakistan-contact-commissie in het leven geroepen. Men zal zich vooral bezig houden met de te volgen strategie.

RWANDA

een theologische school in Rwanda gewenst

Tot nu toe worden de predikanten in Rwanda in het buitenland opgeleid, zoals in Kongo en Kameroun. Onderhandelingen zijn gaande, om samen met alle andere kerken in Rwanda te komen tot één theologische school in Rwanda, waar iedere kerk zijn predikanten zal opleiden. Het heeft nogal wat voeten in de aarde, voordat het zover komt.

taalstudie

Besloten is om aan de taalstudie frans en kinyarwanda veel meer aandacht te besteden dan tot nu toe mogelijk is. Wie de taal van de rwandees niet kent, kan niet met hem over het Evangelie spreken. De zendingsarbeiders van de Rwanda-commissie zullen, wat het frans betreft, een opleiding krijgen in Ie Chambon in Frankrijk.

uitwisseling van delegaties

De wenselijkheid is uitgesproken om te komen tot regelmatige wederzijdse uitwisseling van delegaties uit Europa en Rwanda, zoals dit met goed succes al het geval is tussen Indonesië en Nederland. Het bezoek, dat de secretaris van de Presbyteriaanse Kerk in Rwanda aan Europa bracht, heeft daartoe de stoot gegeven.

een derde directeur voor het lectuurcentrum

In de loop van 1967 zal het lectuurcentrum in Kigali in vol bedrijf kunnen komen. Teneinde het werk op verantwoorde wijze te kunnen verrichten, besloot de Rwanda-commissie een commercieel directeur te benoemen. Er wordt naar de man gezocht. Het belooft een interessante functie te worden.

BRAZILIË

ds. P. G. van Berge naar Zuid-Amerika

Ds. van Berge zal ds. J. J. Oranje, predikant in São Paulo, tijdens diens verlof in Nederland gaan vervangen. Dit geeft hem gelegenheid om kennis te maken met het zendingswerk in Brazilië. Maar hij neemt deze kans ook waar, om een bezoek te brengen aan Suriname en Argentinië.

in de voetsporen van vader

Dr. J. C. Gilhuis, voorzitter van generale zendingsdeputaten, maakte jaren geleden een reis naar o.a. Brazilië. Zijn zoon, ds. P. Gilhuis, zal nu als missionair predikant in Brazilië gaan werken.

het Instituto Cristão krijgt steun

van ontwikkelingshulp

Bericht is ontvangen, dat uit de ontwikkelingsgelden Nederland een bedrag van ƒ 100.000.— is te ontvangen voor de restauratie van het Instituto Cristão. Een verheugend bericht.

ARGENTINIË

een docent naar Argentinië

Dr. L. Schuurman te Voorburg zal in de loop van 1967 naar Argentinië vertrekken, teneinde te gaan doceren aan de theologische faculteit in Buenos Aires.

Baarn

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 december 1966

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 16 Pagina's

Klein panorama

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 december 1966

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 16 Pagina's

PDF Bekijken