Bekijk het origineel

Moederschap is vakmanschap

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Moederschap is vakmanschap

3 minuten leestijd

In aansluiting aan het artikel van drs Reinders over verstedelijking volgt hier een stukje uit „Thuis in Afrika” van baronesse van Heemstra (zie boekbespreking), waaruit blijkt hoezeer deze ontwikkeling ook in Afrika de samenleving aanvreet en met name het gezins- en familieleven aantast, waarbij vooral de moeders grote zorgen krijgen te dragen.

van het dorp.. naar de stad

„Het is waar, voor alles blijft de afrikaanse vrouw de moeder van haar kinderen. Zij draagt de zwaarste lasten van verzorging en opvoeding. Maar tegenwoodig vereist moederschap vakmanschap. Bij het binnendringen van vernieuwingen op alle gebieden wordt training van huismoeders van groot maatschappelijk belang. De moeders in de dorpen zijn daar nog een stabiliserende faktor door hun konstante aanwezigheid, hun harde werken en zich weggevende zorg. Of ze nu werken op het land, naar de markt gaan, in de kerk zitten of op een feest dansen, de kleine baby zit stevig ingebakerd in een lendendoek op de rug en mag te allen tijde drinken. Ook de peuter en het ouder wordende kind weten, dat er altijd wel een „moeder” is. Ze maken niet eens scherp onderscheid tussen de eigen moeder of haar zusters of tantes. Dit moederschap ontwikkelt zich al vroeg. Het vijf- of zesjarige meisje zorgt al voor een kleintje.

Maar in de stad wordt dit moeilijker. Ten eerste is er geldzorg; voor zulke gewone dingen als water en hout moet zelfs betaald worden. En de samenwerking van de vrouwen onderling valt weg. Bovendien vraagt het stadshuishouden met schoolkinderen een andere stijl van leven en het houtvuur moet voor een kachel verwisseld worden. Hoe moet moeder nu het gezinsleven inrichten? Hoe de kloof overbruggen tussen haarzelf en de schoolgaande kinderen? Hoe te doen bij ziekte of ongeval? Deze vrouwen die in het dorpsverband zich konden redden verliezen de greep op de steeds ingewikkelder wordende maatschappij. Ze begrijpen de ekonomische processen niet en hebben in hun omgeving geen wezenlijk deel aan de vooruitgang. Het gezin verpaupert gemakkelijk.

Dit vervult leidinggevende vrouwen uit christelijke, mohammedaanse en intellektuele kringen met zorg. Ze weten dat het niet alleen gaat om vele duizenden vrouwen, maar ook om de opvoeding van tienduizenden kinderen en om de toekomst van Afrika.”

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 maart 1971

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 24 Pagina's

Moederschap is vakmanschap

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 maart 1971

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 24 Pagina's

PDF Bekijken