Bekijk het origineel

Volkstelling in Brazilië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Volkstelling in Brazilië

3 minuten leestijd

De eerste volkstelling in Brazilië werd verricht op last van Joan Maurits van Nassau (de Braziliaan) in het jaar 1639 en bestreek het destijds door de Hollanders bezette deel van N.O.-Brazilië.

In het jaar 1640 bracht Adriaan van der Dussen verslag uit aan de heren negentien van Amsterdam waarbij hij de bevolking in de volgende groepen verdeelde: de vrije personen:

Hollanders, Portugezen en Brazilianen (vrije Indianen) en de slaven: negers en tapuias van Maranhao. De reden van deze volkstelling was het aantal strijdbare mannen vast te stellen alsmede om de landeigenaars te verplichten mandioca te verbouwen, zulks in overeenstemming met de grootte van hun areaal.

moeilijkheden

Pas in 1872 werd de eerste officiële volkstelling gehouden, maar de gewenste regelmaat, een volkstelling per tien jaar, werd niet bereikt. Van de volkstelling van 1960 zijn nog steeds niet alle resultaten gepubliceerd.

Hoewel van de volkstelling van 1970 reeds enkele resultaten bekend zijn, zal men toch enige jaren op het totaalresultaat moeten wachten, hetgeen o.a. veroorzaakt werd door de moeilijkheden die de tellers moesten overwinnen om in het binnenland door te dringen: te voet, te paard of per kano. Niet iedere teller is bestand tegen de „verfrissingen” die hem tijdens zijn werk worden aangeboden, zoals in de staat Minas Gerais overkwam aan een zekere Jose Silvester, die al tijdens de eerste dag van zijn werk met een voedselvergiftiging in het ziekenhuis opgenomen moest worden, omdat hij acht pinga’s (gemene genever van suikerriet) drie citroengenevers, een cinzano en 25 kopjes koffie niet had durven weigeren!

In 1950 overkwam het een teller, nadat hij er twee dagen en twee nachten over gedaan had om een afgelegen gehucht te bereiken, dat hij met geweerschoten werd verjaagd, omdat de bevolking dacht dat hij wilde weten hoeveel volwassen mannen er woonden teneinde ze te kunnen oproepen voor een oorlog.

In 1960 wilde de burgemeester van een stadje enkele koeien aan de teller schenken, mits deze de bevolking van zijn stadje wilde verhogen om een naburig stadje te kunnen overtroeven. De teller nam het aanbod niet aan en het stadje van de eerzuchtige burgemeester verloor.

verrassingen

De volkstelling van 1970 heeft nogal wat verrassingen gebracht: het geboortecijfer bleek 2.66% te zijn tegen de geschatte 3.1 %, hetgeen een presentje voor de economen betekende. Brazilië telt nu 92.3 miljoen inwoners. De hoofdstad Brasilia breidde haar inwonertal uit met 284%. De stad São Paulo telt nu 5.900.000 inwoners hoewel het met de voorsteden wel de 8 miljoen zal halen. De staat Parana is de tweede staat van Brazilië volgens inwonertal: bijna 7 miljoen. Vele „oude” steden bleken belangrijk minder inwoners te hebben dan men geschat had; Castro bleek niet de geschatte 50.000 inwoners te hebben; men had zelfs de 40.000 niet bereikt. Umuarama echter, in 1950 nog niet eens bestaand, had over de 100.000 inwoners.

Castro- E. Scheffer

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 juni 1971

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 24 Pagina's

Volkstelling in Brazilië

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 juni 1971

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 24 Pagina's

PDF Bekijken