Bekijk het origineel

Profiel De Telexman Uit Tjepoe

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
Print this document

Profiel De Telexman Uit Tjepoe

4 minuten leestijd

Toen ds W.H.M. Reinders naar Indonesië vertrok nam hij zich voor, de mensen op het thuisfront zoveel mogelijk op de hoogte te houden van zijn werk. Hij zocht zijn schrijverskracht evenwel niet in doorwrochte artikelen in belangrijke bladen. Hij zette iedere week een kleine gebeurtenis op papier en plaatste daarboven: „Telex uit Tjepoe.” Deze „ver-schriften” uit het javaanse stadje, waar de grootste houtmarkt van Indonesië is gevestigd, verschenen in plaatselijke kerkblaadjes. Ze werden gelezen door honderden gewone gemeenteleden. Ze leerden op die wijze eenvoudige javaanse mensen kennen, de mensen waar het in de zending om te doen is.

„Waar het de zending om te doen is” zijn woorden die eigenlijk niet passen in de woordenschat van ds en mevrouw Reinders. „Wij geven geen leiding” zeggen ze. „We zijn in Indonesië om met de mensen samen te werken. We mogen ingeschakeld worden bij hun werk”.

Ds Reinders is één van de zes predikanten op Midden-Javadie zijn ingeschakeld bij de kadervorming. Bovendien is hij gespecialiseerd in agrarische problemen. Maar voorlopig zal hij op dat terre in niet veel doen. De Javaanse Kerk heeft besloten dat in de eerste vijf jaar de nadruk geheel zal vallen op de opleiding van het kader in de kerk: ouderlingen, diakenen, leiders en leidsters van zondagscholen, onderwijzers en voorzitters van verenigingen.

Deze zendingspredikant is veertig en heeft nog maar twee jaar op Java gewerkt. Zending was bij hem toch geen „late roeping”, want hij had al vijf jaar zendingswerk in Suriname achter de rug. Daar ging hij heen, door „Baarn” uitgeleend aan „Zeist”, omdat op dat moment in Indonesië geen plaats voor hem was.

Na zijn studie aan de Vrije Universiteit was hij een paar jaar pastor (in Hijken en Hooghalen en in het leger). In 1962 werd hij uitgezonden naar Suriname. Zijn opdracht betrof in het bijzonder de Javanen, die er als goedkope arbeidskrachten zijn geïmporteerd.

Hij werkte in Nieuw-Nickerie, een gebied, dat zo groot is als Nederland maar veel minder mensen telt. Ds Reinders is er evenwel de man niet naar te denken dat hij zijn zendingstaak vervuld heeft, als hij goede contacten onderhoudt met de gekleurde bevolking. In Nieuw-Nickerie woonden ook veel Nederlanders. Zij werden allerminst vergeten. Hoewel de Nederlanders zich, toen hij kwam, geestelijk afzonderden in eigen kerkdiensten, waren toen hij vertrok alle scheidsmuren doorbroken tussen creolen, javanen, hindoestanen en blanken, tenminste in de eredienst.

Na vijf jaar behoefde hij niet terug te keren, omdat de javaanse predikanten zelf in staat zijn dit gebied pastoraal te verzorgen. Zijn band met de Broedergemeente in Zeist bleef. Nog altijd zijn hij en zijn vrouw er lid van. Door hun nieuwe werk zijn zij bovendien lid van de Javaanse Kerk en van de Indonesische Kerk met wie ze op Midden-Java samenwerken, zodat ze niet een dubbelmaar een vierdubbel kerkelijke lidmaatschap kennen en daarmede waarschijnlijk recordhouders zijn, waar ze overigens allerminst trots op zijn.

Noch ds Reinders, noch zijn vrouw noemen zich graag zendingsspecialisten. In de twee jaar op Midden-Java hebben zij opnieuw ervaren wat zij al leerden in Suriname, dat de Javaan pas echt van zendingsarbeiders wil leren als zij op hun beurt bereid zijn om van hem te leren.

In september zijn ds en mevrouw Reinders teruggegaan naar hun gebied. Weer zeggen ze: schrijf dat niet zo. Dat klinkt zo imperialistisch. Het gebied is niet van ons, maar van de Javanen. Twee kinderen, meisjes van 5 en 3 gaan mee. De dochters van 12 en 10 blijven in Nederland om hier hun schoolopleiding te volgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 oktober 1971

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 24 Pagina's

Profiel De Telexman Uit Tjepoe

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 oktober 1971

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 24 Pagina's

PDF Bekijken