Bekijk het origineel

Zending

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zending

VAN DE GEREFORMEERDE KERKEN IN NEDERLAND

2 minuten leestijd

Aan de Weledele Heer

Gas Ollega

Iederestraat 100

Allerwegen

Beste Cas,

Niet vaak ben ik ziek hier in Rwindostan, dat is een zegen. Maar deze brief schrijf ik op bed. Heet-koud-koud-heet, snelle pols, langzame pols, maar ’t is geen malaria, ’t lijkt een soort shocktoestand.

Een poos geleden las ik het boek van Alvin Toffler: “Toekomstshock”: allerlei mensen zullen ziek worden doordat ze de snelle en vele veranderingen niet kunnen verwerken, veroorzaakt door de adembenemende ontwikkeling van de technologie die ons vaste gewoontepatroon aantast. Maar mijn probleem is juist dat hier niets verandert, hoe je ook je best doet, het blijft één logge massa onderontwikkeling, terwijl het noorden/westen duizelingwekkend vooruitgaat.

Een andere diagnose: “Cultuurshock”. Die ziekte komt voor bij mensen die ver van hun land leven en bezig zijn in een andere cultuur en die dat algedurig niet kunnen verwerken: ze dragen een missionaire ijver mee om te helpen, vooruit te brengen, maar het lijkt ploegen op rotsen, je stuit op onbegrip en je kunt niet meer relativerend denken. “Ze zijn hier allemaal dom, ze willen niet echt vooruit.” Je bijt je fanatiek vast, je wordt gespannen en dan ziek.

Ik troost me met de gedachte dat het in de beste families voorkomt: een antropoloog als Poster die zijn hele leven onder mensen van andere culturen gewerkt heeft, schrijft dat hij driemaal een aanval van cultuurshock heeft gehad, een soort geestelijke griep met lichamelijke bijverschijnselen. Je geneest er weer van, zegt Foster, je gaat weer mogelijkheden zien, je gaat weer van dit land houden, en in je verlof in Nederland krijg je heimwee: het loopt allemaal niet zoals je in Rwindostan gewend was. Als je niet uitkijkt, word je er ziek van: Oultuurshock!

je

Anne Evenaar

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 april 1973

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 24 Pagina's

Zending

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 april 1973

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 24 Pagina's

PDF Bekijken