Bekijk het origineel

Niet afgedankt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Niet afgedankt

2 minuten leestijd

Langs deze weg wil ik reageren op een boekbespreking betreffende „Het afgedankte volk” van Cosmas Desmond (ZD - februari 1973). Vorig jaar november heb ik samen met mijn vrouw een groot deel van Zuid-Afrika doorgetrokken. Ik ben ook in een hervestigingskamp geweest. Kampen waarvan Desmond verhaalt. Ik wilde zien of de situatie die hij beschrijft nu nog overeenkomt met de werkelijkheid. Dat er in het begin dingen niet vlot zijn verlopen is juist. Iedere Zuidafrikaan die er iets mee te maken heeft, geeft dat toe. Maar wie nu Desmond leest en gelooft wordt bedrogen.

Er is geen sprake van deportatie van bevolkingsgroepen. Enkele gebieden worden ingevolge van de stichting van de thuislanden herverkaveld. Niet alleen moeten niet-blanken verhuizen, maar blanken treft eenzelfde lot. Voor de niet-blanken worden echter steeds betere voorzieningen getroffen. En die verhuizingen blijven binnen een straal van maximaal veertig kilometer. De nietblanken worden doorgaans uit krotten en slums overgebracht naar leuke eengezinswoningen. De medische verzorging is uitstekend en gratis. Honger kent men niet.

In een gesprek met ds Beijers Naudé gaf deze toe dat Desmond de zaken wat eenzijdig weergeeft. Naast het feit dat dit boek dus verkeerde voorlichting geeft, voegt de recensent nog eigen interpretaties toe waardoor de objectiviteit wordt geschaad.

Kortenhoef M. Leerling

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 april 1973

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 24 Pagina's

Niet afgedankt

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 april 1973

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 24 Pagina's

PDF Bekijken