Bekijk het origineel

Een „radio-actieve” kerk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Een „radio-actieve” kerk

3 minuten leestijd

De nederlandse kerken werken voor het lectuur- en radiowerk overzee al jaren samen in de actie „Brood voor het Hart”. Om door te gaan met onze steun aan werk als dat in India en zoveel andere landen, blijven giften van harte welkom op giro 500100 ten name van „Brood voor het hart”, Amsterdam.

Het is in de ontwikkelingslanden niet zo eenvoudig om een „radio-actieve” kerk te worden. Voordat je als kerk daar een vinger in de omroep-pap hebt komt er heel wat kijken. Het kost veel geld en moeite. Maar als we werkelijk mogelijkheden zien om grote aantallen mensen met het evangelie te bereiken dan mogen we voor geld en moeite niet opzij gaan. Voor het radiowerk van de kerken in India, gaven wij vorig jaar – dank zij giften uit onze kerken – f 10.000,– om zendtijd te kopen.

Het verzoek om hulp kwam bij ons binnen via de World Association for Christian Communication (WACC): een internationale christelijke organisatie, die zich via contacten met allerlei andere organisaties met radio- en t.v.-werk in de hele wereld bezighoudt en tracht waar dit mogelijk en gewenst is christelijke programma’s in de lucht te brengen.

De kerken in India slaagden er in 1969 in een half uur zendtijd (per week) te kopen van de commerciële zender Radio Ceylon, het meest beluisterde radiostation in dat land. Ongeveer 70 procent van de radioluisteraars stemt op dit station af. Dit o.a. vanwege de goede technische kwaliteit, maar ook omdat Radio Ceylon zich geheel richt op de specifieke behoefte van de Indiër, die a.h.w. leeft van de lichte muziek.

De christelijke radio-omroep van de kerken (afgekort CARAVS) sloot zich in het wekelijkse halfuurtje bij deze behoefte aan. Móest dat ook wel doen: de programma’s moesten de muzikale lijn van Radio Ceylon volgen; preken waren niet toegestaan.

Toch waren en zijn er mogelijkheden om het evangelie door te geven. Tussen de liedjes (tweetalig: Hindi en Telugu) door wordt de boodschap van de „songs” doorgegeven en soms worden ook bijbelgedeelten gelezen. En gelukkig ziet het er naar uit dat de voorschriften minder streng zullen worden. De programma’s worden in eigen studio’s gemaakt en uitgezonden via radio Ceylon.

De reacties op de uitzendingen waren verrassend. Tussen augustus 1969 en eind 1971 waren er al ongeveer 22.000 brieven van luisteraars binnengekomen, waarvan 18.500 van niet-christenen. Hetaantal luisteraars wordt geschat op 13 miljoen. Verwacht wordt dat dit aantal de komende jaren nog sterk zal oplopen. Moeite wordt gedaan om meer zendtijd te kopen.

Uit het bovenstaande is duidelijk hoe belangrijk de radio kan zijn bij de evangelieverkondiging. We zien dat in de landen waar de gereformeerde zending in het bijzonder mee te maken heeft, maar ook in de activiteiten van de WACC, die contacten heeft over de hele wereld en waar dit maar mogelijk is probeert om via de radio en de t.v. het evangelie in alle hoeken van onze aarde te laten doorklinken.

Het is maar goed dat er transistors zijn! Bij ons doen ze vaak dienst als een tweede apparaat in slaapkamer of keuken, maar voor veel minder-bedeelden betekent het vaak één van de weinige communicatie-middelen met de buitenwereld.

Dank aan allen, die het ons mogelijk maakten de WACC te helpen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 mei 1973

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 24 Pagina's

Een „radio-actieve” kerk

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 mei 1973

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 24 Pagina's

PDF Bekijken