Bekijk het origineel

Gereformeerde kerken uit Europa naar de Vrije Universiteit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gereformeerde kerken uit Europa naar de Vrije Universiteit

2 minuten leestijd

Kerken uit Europa, die behoren tot de Wereldbond van Gereformeerde (of Hervormde) Kerken komen van 6 tot 11 september 1973 in conferentie bijeen in het splinternieuwe congrescentrum van de Vrije Universiteit te Amsterdam.
Dat wordt de eerste kerkelijke conferentie in dat centrum. De vraag die op deze conferentie centraal staat, is de persoonlijke vraag van Jezus aan zijn volgelingen: "Wie zegt gij, dat Ik ben".
Het onderwerp wordt ingeleid door prof. dr. H. Berkhof uit Leiden die als christen en door rabbijn dr. J. Soetendorp uit Amsterdam, die als jood zal zeggen hoe hij Jezus ziet.

Vertegenwoordigers van 35 kerkgemeenschappen in Europa, die zijn voortgekomen uit de calvinistische reformatie, hopen in de Vrije Universiteit aanwezig te zijn. Zij komen uit 24 landen. Onder hen zijn mensen uit de grote gereformeerd/hervormde kerken van Zwitserland, Schotland, Hongarije en Nederland en voor ons land zijn dat de hervormde kerk en de gereformeerde kerken met als minderheid de remonstrantse broederschap. Verder komen ze uit Calvijn's geboorteland Frankrijk en uit Duitsland waar calvinisten minderheden zijn. En dan nog uit landen waar ze nauwelijks in tel zijn, zoals Denemarken, België, Griekenland, Portugal, Italië (de Waldenzen) Polen, Oostenrijk, Tsjecho Slowakije, Spanje, Roemenië, Joego-Slavië en Oostenrijk. Ook uit Rusland komen ze, namelijk uit Litauen en uit de Karpathen en de Oekraïne, evenals trouwens uit Oost-Duitsland. (Dit alles onder voorbehoud dat zij mogen reizen.)
De conferentie-vraag "Wie zegt gij, dat Ik ben" wordt besproken in bijbelstudies, die worden geleid door de bekende theoloog Hans-Rüdi Weber uit Zwitserland. Een predikant uit de kortgeleden in één verenigde Gereformeerde Kerk van Engeland samengevoegde presbyterianen en congregationalisten, namelijk ds. Caryl Micklem uit Londen zal de gebedsdiensten leiden.
Voorzitter van de conferentie is de waldenzer predikant Neri Giampiccoli uit Geneve. Vertegenwoordiger van de gereformeerde kerken in deze wereldbond is dr. G. E. Meuleman, hoogleraar aan de Vrije Universiteit.
Op zondag 9 september zullen de deelnemers aan de conferentie preken in verscheidene plaatsen van Nederland.
In Amstelveen wordt aan de avond van die dag het Heilig Avondmaal bediend aan de deelnemers. Op zaterdag 8 september vindt een presentatie plaats van "Kerkelijk leven in Nederland".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 juni 1973

Kerkinformatie | 20 Pagina's

Gereformeerde kerken uit Europa naar de Vrije Universiteit

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 juni 1973

Kerkinformatie | 20 Pagina's

PDF Bekijken