Bekijk het origineel

Profiel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Profiel

4 minuten leestijd

Mejuffrouw C.J. Miedema moedert over zestig studerende meisjes. Ze is „iboe”, moeder, van een asrama, een tehuis voor meisjesstudenten. Maar ze is tevens predikantsassistente van de Chinese kerk. En iedere week reist ze van Djokjakarta naar Magelang om daar aan de meisjesschool les te gaan geven. En in de avonduren houdt ze de boekhouding bij van haar meisjeshuis en tobt ze met de steeds hoger wordende prijzen. En dan komen nog van heinde en ver de mensen bij haar met hun persoonlijke problemen: huwelijksmoeilijkheden, ziektegevallen, financiële tekorten en wat al niet. En ze doet dat al sinds 1935.

Mejuffrouw drs C.J. Miedema

Toen ze voor het eerst in het midden van de jaren dertig in Djokjakarta aankwam werd ze directrice van een school voor adellijke Javaanse meisjes. Na de oorlog gaf ze les aan de kweekschool op Ambon. Later was ze docente en waarnemend decaan aan de christelijke universiteit van Salatiga. Toen haalde ds Tan Ik Hay, die verleden jaar november overleed, haar weer terug naar Djokja. Om haar te vinden moet u door een smalle gang, een ongeplaveid, onaanzienlijk weggetje dat uitloopt op een kampong en dat in de regentijd een modderpoel is. Halverwege treft u twee grote deuren als van een boerenschuur. Daar is het. Het asrama Puteri Kristen. Het staat op een bord boven een van die deuren. Ze zitten stevig op slot, omdat de meisjes goed bewaakt en bewaard moeten worden. Het heeft iets weg van een klooster.

Als u aan de grote bel trekt is alles ineens minder grim dan de eerste indruk doet vermoeden. U wordt hartelijk verwelkomd in het volle huis met zijn bijgebouwen waar zo’n zestig meisjes wonen. Chinese meisjes, Javaanse meisjes, meisjes van Soemba, Timor en Ambon.

Het is geen gemakkelijke zaak de scepter te zwaaien over een huis met zoveel rassen. Dit huis kun je niet vergelijken met een huis voor meisjes uit Friesland, Holland, Brabant en Gelderland. Het lijkt veel meer op een huis waar duitse, franse, nederlandse en griekse meisjes wonen. Wat een verschil in volksaard, in karakter, in afkomst. Er is heel wat liefde en stuurmanskunst voor nodig om hier een christelijk levensmilieu te scheppen, om botsingen te voorkomen en problemen op te lossen.

En een iboe, een huismoeder doet heel wat meer dan er de scepter zwaaien. Ze houdt toezicht op de medewerksters. Er moet gekookt worden. Op houtskool en petroleum. De inkopen moeten worden gedaan en de administratie verzorgd. Iedere dag kent dan ook zijn eigen problemen. En zo’n dag begint al heel vroeg. De meisjes staan om vijf uur ’s morgens op. Om half zes gaat de bel voor de ochtendwijding. Iedere dag begint met bijbellezen, gebed en zingen. Om zes uur wordt er ontbeten. Ook dat is eigenlijk al een probleem op zich. De meisjes zitten op kleine krukjes, want er kunnen niet genoeg stoelen om de tafel. Gelukkig zijn ze tenger en smal. Na het ontbijt gaat ieder zijn eigen gang, de meesten gaan naar de colleges die vaak heel vroeg gehouden worden. Enkelen blijven thuis studeren. Hoewel de meisjes vroeg naar bed gaan, om deze dagindeling vol te kunnen houden, moet er toch vaak ook ’s avonds gestudeerd worden. Dat gebeurt bij een petroleumlamp. Er is wel electrisch licht, maar dat valt in de bijgebouwen vaak uit.

Als predikantsassistente preekt mejuffrouw Miedema tweemaal per maand. Ze geeft catechisatie, leidt bijbelkringen, geeft cursussen aan gehuwde vrouwen, doceert godsdienst aan de muziekschool. In gezinsweken spreekt ze iedere avond. En ze reist met haar auto naar Magelang om les te geven aan de meisjesschool in die stad. Dat wil zeggen: als de auto het doet. Anders moet ze met de bus heen en weer.

Toen ik haar bezocht moest ik opeens denken: wat is het voor een gehuwd paar toch anders. Die staan samen voor hun taak in het vreemde land. Die kunnen samen overleggen en bij elkaar troost en steun vinden. Die kunnen ook samen lachen om de soms wonderlijke en grappige situaties die zich voordoen. Toch, toen ik haar leven daar zo zag kwam het woord uit de bijbel in mijn gedachten: „Hij zet de eenzamen in een huisgezin.” Die tekst slaat wel heel in het bijzonder op iboe Miedema.

mevrouw G. Ubels

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 juni 1973

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 24 Pagina's

Profiel

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 juni 1973

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 24 Pagina's

PDF Bekijken