Bekijk het origineel

boekbesprekingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

boekbesprekingen

4 minuten leestijd

„Wie door de deur binnengaat …”

Over het pastoraat van be jaarden

Het is een waardevol boekje, geschreven mede namens de diakonale Raad onder leiding van J. Germans, maar met medewerking van 11 anderen, die als een twaalftal apostelen de diakenen en vele anderen willen helpen met hun bejaardenwerk. In een viertal verhandelingen wordt de praktische en pastorale zijde van de verschillende fasen van het bejaardenwerk behandeld. Voornamelijk in verband met het te verwachten nieuwe gestroomlijnde beleid in het bejaardenwerk van de toekomst (medisch selectiebeleid bij opname, verdeling van bejaarden in zelfverzorgers, verzorgden en verpleegden enz.). Er worden gegevens verstrekt over de kenmerken van het bejaard zijn en de variatie in pastoraat en begeleiding die de verschillende typen bejaarden nodig hebben. Ook aan tie organisatie van het werk in het gemeenteleven wordt aandacht besteed.

Variatie wordt gebracht in het geschrilt door de vele citaten op de linkerbladzijden, die, elk op zichzelf, uitgangspunt van een diakonaal gesprek over het bejaardenwerk zouden kunnen vormen.

Illustraties ontbreken. Nodig lijken ze me ook niet in een zakelijk en praktisch geschrift als dit. Men gebruike het als studiewerk en legge het op de diakonale werktafel

De brochure is te bestellen bij: GPOB, afd. Publiliaties, Hoofdstraat 180, Driebergen, en kost ƒ 4,75 (excl. porto); bij grotere aantallen quantumkorting.

De eerste pensioendag van Liliane Giudiee

Er kan op aarde nooit een uur komen waarin niets meer te doen valt, nooit een moment komen, waarop men niets meer te genieten vindt in de natuur, in de kunst, in de wetenschap, kortom, nooit kan het uur slaan, dat het einde aangeeft. Er breekt slechts een nieuwe fase aan. Gelukkige mensen staan tegenwoordig onder verdenking een beetje primitief te zijn, niettemin zou ik graag één enkele gelukkige dag willen schilderen, een dag waarop niets bijzonders gebeurt; onze eerste dag van de pensionering. Het schijnt mij toe, dat gelukkig zijn meer kracht vergt, dan het ongelukkig zijn te dulden, immers het ongelukkig zijn gedijt op de bodem van de passiviteit, het gelukkig zijn vereist activiteit! Evenals je bij een herfstwandeling soms hier een stekelige of een gladde tak afbreekt, daar je bukt om een tak met rode of gele blaren te plukken en thuis gekomen, dit alles in een vaas schikt: zo heb ik het ook met de vele onuitgesproken gesprekken met mijn man gedaan. Ik heb er enkele uitgekozen en ze gevoegd bij de onuitgesproken gesprekken van onze eerste gelukkige vrije dag.

In een klein handig, weinig pretentieus boekje (76 blz.) legt Giudice haar wisselende, vaak heel diepe gedachten, neer over haar beleving van de eerste pensioendag van haar man. „Der Tag der Pensionierung” door A. Van Gclder-Staal op een heel prettige en leeswaardige wijze vertaald (uitgave Boekencentrum N.V. - ’s-Gravenhage, prijs ƒ 5,50). Een boekje dat ik allen aanraad te lezen die niet blindelings doorhollen, alleen maar geregisseerd door de beschreven inhoud van hun zakagenda. — ook voorbij de eindlijn van een werkzaam leven, waarin alles „moet” naar een wereld waarin je alles mag doen, ook samen mag doen.

Gedachten uit een diep geloof geboren en die stamelend en onaf vaak de zin formuleren van een leven met Hem, een leven vol zin, zeker wanneer hij of zij daarmede vervullen de eerste levensopdracht: mens zijn onder de mensen. En wie kan er beter waarnemen dan de echtgenote van een jong gepensioneerde?

Stil gaan leven is geen wegkwijnen, zoals een zomerplantje dat doet voor de naderende winter. Stil gaan leven is je ontdoen van veel ballast, en opbouwen wat van wezenlijke waarde is. Het bouwen en groeien naar God toe.

Leest u het zelf maar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 oktober 1973

Diakonia | 48 Pagina's

boekbesprekingen

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 oktober 1973

Diakonia | 48 Pagina's

PDF Bekijken