Bekijk het origineel

ouder worden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

ouder worden

4 minuten leestijd

Ouder worden, na de jeugd en de volwassenheid een derde levensperiode gaan beleven. Het klinkt misschien eenvoudig, maar voor vele mensen verandert er nogal wat in die tijd. Naast veranderingen op lichamelijk en psychisch gebied (je kunt bijvoorbeeld niet meer zo snel alle ontwikkelingen bijhouden), zijn er ook wijzigingen in de gezinsen werksituatie. De kinderen zijn het huis uit en hebben soms zelf een gezin gevormd, het huishoudelijk werk vraagt minder tijd en voor de mensen die een werkkring hebben breekt de tijd van „de welverdiende rust” aan. Onnodig erop te wijzen, dat het accepteren van de gewijzigde situatie niet zonder meer gaat.

U kent ze wel, de mensen die erg hard welken om vooral niet in de schaduw van de jongeren te staan, de vrouwen, die zich eenzaam voelen nu ze hun kinderen niet meer kunnen verzorgen, de mensen die de lichamelijke veranderingen (o.a. overgang, zowel hij de vrouw als bij de man) als een erg moeilijke periode beleven. U ziet misschien ook wel eens in Uw omgeving, mensen die na hun 65e geen raad met hun tijd weten of die beiden voor hun 65e in zo verschillende werelden hebben geleefd, dat ze elkaar nauwelijks meer iets te zeggen hebben.

Er zijn nog tal van andere problemen mogelijk als men ouder gaat worden, bijvoorbeeld de angst invalide te worden en de angst voor het sterven. En veel van deze moeilijkheden kunnen worden voorkomen als men weet wat er allemaal kan gebeuren, als men weet dat de situatie verandert en welke mogelijkheden er wél zijn voor mensen op oudere leeftijd.

De N.C.R.V. wil hierbij een kleine handreiking bieden. Zij richt zich in een 9-tal uitzendingen tot de mensen die tussen de 50 en 65 jaar oud zijn, en wil met hen een aantal aspecten van het ouder worden de revue laten passeren. Zij stelt o.a. aan de orde de geschiedenis van de mensen die nu 50 tot 65 jaar zijn, dan de vragen „hoe beleef je het opnieuw met z’n tweeën te zijn of „alleen ouder te worden”. Zij wijdt o.a. een uitzending aan sexualiteit op oudere leeftijd en aan de voorbereiding op de pensionering. Dit zijn zo enkele onderwerpen uit de serie uitzendingen, die wij van harte in uw aandacht aanbevelen.

Tot slot enige praktische informatie: de uitzendingen vinden plaats elke donderdagavond vanaf 17 januari tot en met 14 maart van 19.15 uur tot 19.35 uur via Hilversum I. Bij de uitzendingen behoort enig schriftelijk materiaal, o.a. een voortreffelijke brochure met de titel „ouder worden” 2 brochures over voeding op oudere leeftijd en voorlichtingsmateriaal over de sociale wetgeving. U kunt dit bestellen onder vermelding van „Materiaal Ouder Worden” bij de N.C.R.V. Hilversum (kosten ƒ 3,50, over te maken op girorekening 1253000).

De uitzendingen en het bijbehorende materiaal zijn eveneens zeer geschikt voor gespreksgroepen, opleidingsprogramma’s en voor het vormingswerk. Het vormingscentrum „De Haaf” in Bergen (NH) belegt daarom enkele weekends waarin men meet informatie krijgt over het ouder worden, waarin men oefent in gespreksleiding en waar men programma s kan maken voor bijeenkomsten in de eigen woonplaats. De weekends vinden plaats op 11 en 12 januari en 1 en 2 februari. Voor nadere inlichtingen hierover wende men zich tot het vormingscentrum „De Haal”. Postbus 4.1 in Bergen (NH).

Te allen tijde kunt u informatie krijgen bij het bureau van de Generale Diakonale Raad.

Abonnementsprijs Diakonia

Helaas is in het vorig nummer de abonnementsprijs 1974 van ons blad niet juist door gekomen. Wij herhalen daarom de verschillende abonnementsprijzen nogmaals:

— ƒ 16,50 per jaar

— ƒ 12.50 per jaar voor abonnementen die via de diakonie lopen

— ƒ 18,50 per jaar voor buitenland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 januari 1974

Diakonia | 56 Pagina's

ouder worden

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 januari 1974

Diakonia | 56 Pagina's

PDF Bekijken