Bekijk het origineel

Zending in zes continenten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zending in zes continenten

een stukje dichterbij

4 minuten leestijd

Ds. Lukito Handojo als missionair predikant naar Nederland

„Zijn werkzaamheden zullen een buitengewoon karakter dragen en bestaan uit:

Het verdiepen van het inzicht in het missionaire karakter van de bijbelse verkondiging.

Het bevorderen van het besef dat het unieke heilsgebeuren in Jezus Christus – Hij die gezegd heeft: Ik maak alle dingen nieuw-ook betekent een voortdurend voorstaan van Gods gerechtigheid op deze aarde onder alle mensen en op alle terreinen.

Het onderstrepen dat de gemeente alleen kan proberen haar taak te vervullen wanneer zij bereid is om zich grondig in te zetten voor de bestudering van de vragen die in de huidige tijd aan de orde zijn en daarbij de kennis en ervaring van andere gemeenten in de wereld betrekt.”

Aldus de Synode van de Nederlandse Hervormde Kerk in de benoemingsbrief van ds. Lukito Handojo, predikant van de Gereja Kristen Indonesia – Jawa Barat, nu missionair predikant van de Nederlandse Hervormde Kerk.

aangekomen

op 9 november 1973:

mejuffrouw M. D. Bakker, maatschappelijk werkster, van Jayapura-Abe, Irian Jaya.

Verlof-adres: Nicolaas Beetsstraat 10, Putten, tel. 03418-1279 (classis SNEEK).

op 1 december 1973:

mejuffrouw B. Folkerts, verpleegkundige, van Jayapura-Abe, Irian Jaya. Verlof-adres: Clusiusweg 54, Noordwijk, tel. 01719-7350 (classis BREDA).

En daarmee is dan in onze kerk een stukje van de wederzijdsheid gerealiseerd, die de kern is van het begrip „zending in zes continenten” ofwel: de hele wereld is één zendingsveld. In dat kader is ook Nederland zendingsterrein – en ds. Handojo zendingsarbeider van zijn eigen kerk. Een kerk die hem pas na veel gebed en veel aarzeling liet gaan. „Wij hebben hem zelf hard nodig”. Maar in een gesprek met ds. P. Bons, de Indonesië-secretaris van Oegstgeest, maakte de synode van de GKI duidelijk dat men ds. Handojo desondanks liet gaan: „op grond van wederkerige dienstverlening en wederzijdse steun.”

Iemand die de nieuwe missionaire predikant van de Nederlandse Hervormde Kerk (die 37 jaar is) van nabij kent, schetst hem als „… een energiek man, gemakkelijk in de omgang en een goed theoloog.”

Begin april zal ds. Handojo zijn stadsgemeente in Jakarta verlaten en met vrouw en 4 kinderen op weg gaan naar Nederland. Een begeleidingscommissie van de Raad voor de Zending, de Sectie Internationale Hulpverlening van de GDR, de Centrale voor Vormingswerk en de Stichting Kerk en Wereld zullen hem bij zijn werk begeleiden.

Dat werk zal – zijn aanstellingsbrief maakt dat al duidelijk – vooral in de gemeente liggen. Daar zal men in de komende jaren (men rekent op een periode van 4-7 jaar) zeer persoonlijk met ds. Handojo kennis kunnen maken. We hopen dat de gemeente hem op dezelfde wijze tegemoet zal treden als de synode van onze kerk het hem beloofde: „… met al die liefde, steun en medewerking, die hem toekome.”

Welkom in Nederland, dominee en familie Handojo!

Jan Filius

op 11 december 1973:

mevrouw A. M. van Veldhuizen-van IJsendoorn van Garu, Ghana.

op 19 december 1973:

Dr. N. T. Bakker en gezin van Ndoungué, Kameroen (theologische school).

Verlof-adres: Zendingshuis, Oegstgeest, tel. 01710-52940 (classis WINSCHOTEN).

mevrouw T. van Slageren-Oost en kinderen van Bonaberi, Kameroen. Ds. J. van Slageren hoopt in mei 1974 definitief naar Nederland te komen. Verlof-adres: Zendingshuis, Oegstgeest, tel. 01710-52940 (classis LEEUWARDEN).

Dokter H. B. van Wijk en gezin van Ndoungué, Kameroen.

Verlof-adres: Zendingshuis, Oegstgeest, tel. 01710-52940 (classis DELFT).

Mejuffrouw dokter G. M. van ’t Land van Bandung, Indonesië.

Verlof-adres: familie B. Dorhout, Flevolaan 28, Muiderberg, tel. 02942-1803 (classis AMERSFOORT).

op 15 januari 1974:

Ds. G. D. E. van Veldhuizen.

Verlof-adres: Van Heemstralaan 49, Arnhem, tel. 085-433201 (classis APELDOORN).

geboren

Pascal, zoon van ds. en mevrouw Markhoff-le Brun

op 12 november 1973 in Parijs (classis EINDHOVEN).

Ellemieke Ikemi, dochter van dokter en mevrouw Toorman-van der Leeden op 14 december 1973 te Itigidi, Nigeria (classis ’s-GRAVENHAGE).

vertrokken

Dokter D. van Andel en gezin op 30 november 1973 naar Ndoungué, Kameroen (classis ALPHEN AAN DEN RIJN).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 januari 1974

Zendingsblad der Nederlandse Hervormde Kerk | 20 Pagina's

Zending in zes continenten

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 januari 1974

Zendingsblad der Nederlandse Hervormde Kerk | 20 Pagina's

PDF Bekijken