Bekijk het origineel

Hoe gaat het bij Ú thuis?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hoe gaat het bij Ú thuis?

4 minuten leestijd

Vanwege de dreigende regen moesten we om twaalf uur snel naar beneden. De ouderlingen en diakenen van Kabirizi bleven met hun eigen gedachten achter. Een week later hoorden we, hoe de situatie in Nederland hen persoonlijk bezig was blijven houden. De rwandese kerk beseft meer en meer, dat de kerken in Nederland hun eigen problemen hebben en ook hun eigen hulpbehoevendheid.

Op een middag waren we samen met de studenten van de Theologische School van Butare. Er studeren daar zo’n 30 jongens en meisjes van anglikaanse, baptistische en presbyteriaanse achtergrond. De voorzitter van de studentenvereniging meende dit moment te moeten aangrijpen om de nederlandse kerken te bedanken voor haar steun via de actie „Kom over de brug” gegeven.

We voelden ons onder die lovende dankwoorden een beetje beschaamd. Het leek, alsof we ons veel ontzegd hadden om deze school wat te helpen. De discussie ging in eerster instantie over de situatie in Rwanda zelf. We lanceerden de gedachte, dat de rwandese kerken moeten proberen zo spoedig mogelijk onafhankelijk van het buitenland te worden. De rwandese kerken zouden moeten proberen meer bronnen in eigen land aan te boren.

De studenten reageerden nogal duidelijk. Zij zeiden, dat de wereldkerk hen in deze situatie niet in de steek mocht laten. Zij vroegen ons onze medeverantwoordelijkheid voor de situatie daar niet te veronachtzamen.

Het volgende punt in de discussie was de zending in Nederland. We vertelden het één en ander over de situatie in een post-christelijke wereld. Zending vanuit Afrika in Europa zou in de toekomst meer en meer aangewezen zijn. De studenten waren er met veel interesse mee bezig. Zij dachten aan de toekomst van de kerk in Rwanda. Wat gaat er gebeuren met kerk en geloof, als welvaart en kennis toenemen? Zij hielden zich daarnaast echt bezig met onze situatie. Weer vroeg Rwanda aan Nederland: Wie bent u, die bij ons het evangelie brengt? En hoe is het dan bij u thuis?

In het noordwesten van Rwanda groeit de kerk. Een tocht langs nieuwe kerken en nieuwe posten in deze streek had ons diep onder de indruk gebracht van de zegen, waarmee tien jonge evangelisten daar hun werk doen. De overtuigingskracht, waarmee de gelovigen daar bezig zijn, had ons diep getroffen. We trokken onwillekeurig een vergelijking met de ontwikkelingen in ons evangelisatiewerk. Wij mogen dan in deze tak van arbeid goed geïnstrueerd en gecoached worden, het ontbreekt ons maar al te vaak aan inzet en overtuigingskracht.

Het zat erin. Het moderamen vroeg, of er geen evangelisatiepredikant gestuurd kon worden om mee te werken in die nieuwe gebieden. Die missionaire predikant zou kunnen helpen allerlei practische problemen bij het opzetten van gemeentewerk op te lossen.

We aarzelden. Nederland heeft zelf zo’n behoefte aan missionaire toerusting, en zoveel bemoediging in het evangelisatiewerk nodig. Is het niet beter, dat een afrikaanse predikant ons in dit werk terzijde komt staan dan dat het andersom gaat? De afgevaardigde van Kabirizi vertelde iets over de discussie op zijn kerkeraadsvergadering. Het kwam bepaald over. De rwandese kerk kreeg het besef, dat zij niet alleen te ontvangen, maar ook te geven heeft. Overigens hebben we wel gezegd mee te willen helpen in het vormingswerk in die nieuwe, gebieden, als de gemeenten eenmaal geïnstitueerd zijn. We horen er nog wel meer van.

In de pastorie van Kirinda hangt deze wandtekst: „Het is zaliger te geven dan te ontvangen”. De zendeling, die daar woonde, is allang geleden vertrokken. Een rwandese collega heeft zijn werk overgenomen. De zendeling was ervan overtuigd, dat je beter kunt geven dan kunt ontvangen. De rwandese kerk raakt daar ook meer en meer van overtuigd. Zij weet veel te géven. Het is de vraag, of Europa nog weet, wat ontvángen is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 april 1974

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 24 Pagina's

Hoe gaat het bij Ú thuis?

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 april 1974

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 24 Pagina's

PDF Bekijken