Bekijk het origineel

Bestrijding van rasdiscriminatie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bestrijding van rasdiscriminatie

4 minuten leestijd

Op donderdag 28 maart nam de synode van de Gereformeerde Kerken na een bewogen bespreking de beslissing om zich te stellen achter het zogenaamde P.C.R., dat is het programma van de Wereldraad van Kerken tot bestrijding van het racisme. Al eerder had de synode uitgesproken dat racisme en discriminatie van medemensen een „roepende zonde” is, een schreeuwend onrecht. Maar nu werd die uitspraak hard gemaakt door aanvaarding van het P.C.R. en met name van het door dat P.C.R. gevormde „speciale fonds” waarmee overal op de wereld bewegingen en groepen worden gesteund die strijd voeren tegen raciale discriminatie.

Het zal de lezers bekend zijn dat juist dat speciale fonds een heet hangijzer was. Want daaruit worden ook bewegingen gesteund als in Angola en Mozambique, waar een regelrechte oorlog aan de gang is tussen onderdrukkers en onderdrukten.

Raak je niet betrokken in geweld wanneer je als kerk aan zulke bewegingen steun biedt? Maar, zegt de Wereldraad, we geven humanitaire steun, hulp in de vorm van ziekenhuizen, scholen enzovoort en dat is in die geteisterde gebieden alleen mogelijk door die steun aan de vrijheidsbewegingen aan te bieden. De synode heeft dit beleid van de Wereldraad aanvaard en zich er achter gesteld.

Hoe kijkt men vanuit de kring van de zending tegen dit synodale besluit aan? Ik mag wel zeggen dat we ons allen emotioneel zeer bij deze kwestie betrokken voelen. In de zendingsarbeid ben je gewoon temidden van, met en onder leiding van mensen van ander ras te werken. Je beste vrienden zijn zwart of bruin. Samen met die anderen probeer je de kerk te bouwen. Dan kun je het niet verdragen, dat er streken zijn waar mensen op grond van hun huidskleur worden geminacht, apart gehouden of hun politieke rechten en economische mogelijkheden niet erkend worden. Dan gruw je er van dat in sommige delen van de wereld kerkgebouwen voor zwarten gesloten worden gehouden en het avondmaal met hen niet wordt gevierd.

Maar er is meer. De laatste jaren wordt er vanuit Azië, Afrika en Zuid-Amerika door medechristenen steeds nadrukkelijker gevraagd: wat willen jullie eigenlijk met jullie zendingswerk in ons midden? Denken jullie werkelijk dat jullie thuis discriminatie wegens huidskleur kunnen toelaten of goedpraten en tegelijk hier met ons samenwerken?

Op het Zuid-Amerika beraad van februari jongstleden vroegen we een argentijns theoloog wat onze kerken voor zijn kerk ginds konden doen. Het eerste punt in zijn antwoord was: het belangrijkste wat jullie kunnen doen is je af te vragen waar je zelf staat in allerlei wereldproblemen en hij noemde toen onder andere het racisme.

Ik durf te zeggen: hadden onze kerken zich gedistan-cieerd van het P.C.R., dan zouden ze zich ongeloofwaardig gemaakt hebben in de zogenaamde derde wereld en dat zou op den duur de mogelijkheid van ons zendingswerk ernstig bedreigd hebben.

Nog een laatste opmerking vanuit de hoek van de zending: samen met het werelddiakonaat hebben we van de synode de opdracht gekregen om niet alleen de synode zelf geregeld te informeren over het P.C.R., maar ook de kerken op de hoogte te brengen. De synode heeft de weg gekozen van de instelling van een speciaal fonds voor het P.C.R.-fonds. Dat wil zeggen dat geen kerkeraad of kerklid automatisch via bijdragen aan zending of werelddiakonaat aan het fonds van het P.C.R. betaalt. Er moet een welbewuste beslissing genomen worden en dat lijkt een goede zaak. Maar aan de zending en het werelddiakonaat is nu de taak gegeven om door juiste voorlichting de gemeenteleden op te wekken tot zo’n welbewuste beslissing. Misschien kan dit commentaar een eerste zetje zijn in die richting.


ZD-fotograaf Ben Kool reisde drie weken door Rwanda en Kenia om voor Audiovisie foto’s te maken. In Rwanda fotografeerde hij o.a. de mensen in hun dagelijks leven, het kind in de deuropening, een paar dorpelingen, een vrouw die gaat koken (met haar kind op de rug) en de pottenbakker aan het werk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 mei 1974

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 24 Pagina's

Bestrijding van rasdiscriminatie

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 mei 1974

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 24 Pagina's

PDF Bekijken