Bekijk het origineel

? & ! Heinrich Böll over Christendom

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

? & ! Heinrich Böll over Christendom

2 minuten leestijd

De Duitse socialist-schrijver en Nobelprijswinnaar Heinrich Boll staat zeer critisch tegenover het christendom.

Dat ontdekte prof. dr. J. Plomp onlangs die een Duits artikel van hem vond, waarin Böll schrijft: „Ik vraag mij veel af, maar vooral dit: hoe is het mogelijk dat 800 miljoen christenen de wereld zo weinig kunnen veranderen, een wereld vol terreur, onderdrukking en angst? In de wereld zult gij verdrukking hebben, heeft Christus gezegd, maar hebt goede moed, ik heb de wereld overwonnen. Ik bespeur, zie en hoor en merk er zo weinig van dat de christenen de wereld hebben overwonnen en van de angst bevrijd zijn, van de angst in de maatschappelijke jungle, van de angst van de joden, van de angst van de negers, de angst van de kinderen, de ziekten. Een christelijke wereld zou een wereld zonder angst moeten zijn … de christenen hebben de wereld niet overwonnen”.

Maar prof. Plomp citeert ook wat Böll verder schrijft: „Een ander beeld is nog veel spookachtiger. Hoe zou de wereld er uitzien als ze een geschiedenis zonder Christus zou hebben doorgemaakt? Ik laat aan ieder afzonderlijk over zich de nachtmerrie van een heidense wereld voor te stellen, of van een wereld waarin de godloosheid consequent in practijk zou zijn gebracht. Nergens in het evangelie vind ik een rechtvaardiging voor onderdrukking, moord en geweld. Een christen die zich daaraan schuldig maakt, is schuldig. Onder christenen is barmhartigheid tenminste mogelijk en nu en dan zijn ze er: christenen! En soms, als één zich als christen gedraagt, raakt de wereld verbaasd.”

Böll schrijft verder nog: „Zelfs aan de allerslechtste christelijke wereld zou ik de voorkeur geven boven de beste heidense, omdat er in een christelijke wereld ruimte is voor hen aan wie de heidense wereld geen ruimte gaf: aan kreupelen en zieken, ouden en zwakken. En ze gaf hun nog meer dan ruimte, ze gaf hun liefde! Ik doe een beroep op het voorstellingsvermogen van mijn tijdgenoten om zich een wereld voor te stellen waarin Christus niet gekomen was. Ik geloof dat een wereld zonder Christus zelfs atheïsten tot adventisten zou maken.”

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 mei 1974

Zendingsblad der Nederlandse Hervormde Kerk | 20 Pagina's

? & ! Heinrich Böll over Christendom

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 mei 1974

Zendingsblad der Nederlandse Hervormde Kerk | 20 Pagina's

PDF Bekijken