Bekijk het origineel

Zending te gelde

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zending te gelde

Gezinswerk in Rwanda

3 minuten leestijd

Een groepje vrouwen, gekleed in kleurige afrikaanse pagnes, hun slapende baby op de rug, staat geduldig te wachten. Enkele vrouwen zitten op de grond, de benen recht vooruit. Kinderen spelen eromheen of kruipen bij moeder.

Als de witte volkswagen aan komt rijden over de weg, die het laatste stuk niet meer is dan een hobbelig karrespoor, hollen de kinderen bij het horen van de motor naar dat technische ding, dat altijd weer een wonder op wielen is. De moeders komen aangelopen en tussen het vrouwvolk ontdekken we al spoedig ook enkele mannen, het zijn de predikant en evangelisten.

De begroeting van de blanke vrouw, die uit de volkswagen stapt, is hartelijk. „Muraho,” klinkt het in het kyniarwanda, dat is „dag”, ledereen wil een hand hebben, zo hoort het.

Wie is de blanke vrouw, naar wie men blijkbaar zo vol verwachting uitkeek? Het is de animatrice van het gezinswerk in Rwanda, mevrouw M. van der Marei.

Enkele jaren geleden is zij op verzoek van de rwandese Presbyteriaanse Kerk door de Gereformeerde Zending uitgezonden naar Rwanda. De werkelijk niet geringe opdracht die zij toen meekreeg, was het vrouwen- en gezinswerk te animeren; dat komt neer op het begeleiden, intensiveren, activeren en opzetten van gezinswerk. We zeggen wel: ga er maar aanstaan.

Nu, dat deed de animatrice dan ook. Na bijna vier jaar is het duidelijk dat er wat bereikt is. De belangstelling bij vrouwen en mannen is gewekt. De synode van de kerk, die in het begin van dit jaar vergaderde, heeft zeer veel aandacht aan de gezinsbeweging geschonken.

De levendige discussie wees erop, hoe belangrijk men dit werk voor de kerk achtte. Moet dit werk doorgaan? Ja, is het antwoord van de synode. Kan dit werk doorgaan? Ja, zeggen we, want we hebben er veel vertrouwen in, dat het geld voor dit zendingsonderdeel bij elkaar komt.

Het is met name het Vrouwen-zendingsthuisfront, dat zich de laatste jaren heeft ingezet om het gezinswerk gefinancierd te krijgen. Maar het is niet alleen een zaak van het Vrouwen-zendingsthuisfront, integendeel, het is een zaak van héél de kerk, het gaat ons allen aan. Er is veel nodig voor dit jaar: f 31.600,—. Hoe werkt nu de gezinsbeweging? Heeft ze een programma? We zullen u nog enkele dingen vertellen. Aan de gezinsbeweging is ook een programmacommissie verbonden die regelmatig bij elkaar komt en dan bespreekt welke onderwerpen nodig en zinvol zijn om in de vrouwengroepen te behandelen. We noemen u: bijbelstudies, gezondheid en hygiëne, voeding, opvoeding van het kind, knippen en naaien.

Hoe men deze onderwerpen het beste in de groepen kan brengen wordt tijdens een instructiebijeenkomst verteld aan de vertegenwoordigers van de vrouwengroepen.

Het samen christenzijn, het dienstbaar zijn aan de ander vormen elementen in de gezinsbeweging die onmisbaar zijn voor het functioneren van de kerk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 juni 1974

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 24 Pagina's

Zending te gelde

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 juni 1974

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 24 Pagina's

PDF Bekijken