Bekijk het origineel

Neem nu Hawaii

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Neem nu Hawaii

3 minuten leestijd

Er wordt wel wat overhoop gehaald als de zending ergens binnenkomt, dat is zeker.

Neem nu Hawaii. Onlangs ben ik er geweest. Niet, helaas niet, aan de zon-overgoten hula-hula stranden. Maar in pikdonkere nacht tijdens een tussenlanding. Het enige wat ik van het palmenparadijs gezien heb was de krant. De Honolulu-Star Bulletin. Van zaterdag 22 februari 1974. Maar die krant maakte me dan ook klaarwakker. Vanwege de predikbeurten.

Hier geen gortdroge opsomming zoals bij ons. Maar knallende advertenties. Waarin alles met naam en toenaam werd gepresenteerd. Geen twijfel meer over het onderwerp waarover dominee of pastoor de afgelopen zaterdag hebben zitten broeden: de preek heeft een titel, en die titel ziet men kennelijk als de trekpleister.

Ik geef toe dat dit systeem zo z ’n eigen problemen schept. Hoe moet je kiezen? Stel dat ik op zondagmorgen naar de kerk had willen gaan, wie of wat zou ik gekozen hebben?

Ds Donald K. Johnson had mij zeker niet op de been gekregen met zijn preek over „Mozes, Elia, Jezus en Petrus”, ook al beloofde zijn Lutherse Kerk van Honolulu gratis vervoer. En voor de Eerwaarde Stanford Hampson was ik beslist niet in een taxi gesprongen: hij preekte op die zondag driemaal over, ,De wereld is rond”, en ik hoef echt niet naar Hawaii om dat te horen. Misschien zou dr Harry S. Kamura van de First Methodist Church een kans maken met „Het heil voor onze tijd”. Wellicht een deelnemer aan Bangkok of een verre leerling van Verkuyl? Ds Bob Chivers van de „Onafhankelijke Baptisten” was zeker niet beïnvloed door Bangkok, hij beloofde zijn bezoekers „Fundamentalistische, Op de Bijbel Gebaseerde Ziel Winnende Prediking, met Christus als Verlosser en Heer”.

Het wordt moeilijk, de goede keus is niet gemakkelijk.

Want er is nog meer. Dr Pfiffer spreekt voor de Eerste Presbyteriaanse Gemeente over „Maria als Moeder”. Ds McCuiston van de Eerste Chinese Kerk van Christus preekt over „Kanker in het lichaam van de Heer”. Ds Bollback heeft het in de Kapakulu Bible Church over „Schudt de wereld wakker door gebed”. En ds Sanufar legt op zondagmorgen kwart voor elf in de Gemeenschaps Kerk van Honolulu zijn gedachten bloot over „De laatste kans”.

Dat is dezelfde tijd waarop het „Waikiki Strand Pastoraat” u uitnodigt om op het strand van het Hilton Hotel te komen luisteren naar ds Bob Turnbull. Een onderwerp wordt niet opgegeven, wel dat stoelen en parasols beschikbaar zijn en dat dominee in geval van regen u in de Coffee Shop van het hotel verwacht.

Wat te doen? Waarschijnlijk zou ik uit arren moede naar het strand zijn gegaan. Niet naar de Hilton gemeente. Maar naar het stille strand. En zonder transistor radio, want zo rond de klok van tienen had ik daarop ook nog eens de keus tussen een dik dozijn radiodiensten.

Nee, gewoon op mijn eentje met een bijbeltje. Om door al die preken heen naar de Heer zelf te luisteren.

Het onderwerp hoeft niet te voren te worden aangekondigd.

Of misschien toch wel.

Over wat er allemaal overhoop gehaald wordt als de zending ergens binnenkomt.

Zoals op Hawaii.

Waar je door al de bomen het bos niet meer ziet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 juni 1974

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 24 Pagina's

Neem nu Hawaii

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 juni 1974

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 24 Pagina's

PDF Bekijken