Bekijk het origineel

zorgen in de gezinsverzorging

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

zorgen in de gezinsverzorging

3 minuten leestijd

Witboek van de Centrale Raad voor Gezinsverzorging.

In de gezinsverzorging maakt men zich bezorgd over de vraag ot men in de komende jaren over voldoende personeel zal beschikken om te kunnen voldoen aan de verwachte vraag.

Deze bezorgdheid komt o.a. voort uit de veranderingen, die er in het onderwijs heb-ben plaatsgevonden. Het Lager Huishoud- en Nijverheidsonderwijs (L.H.N.O.) is van 3 op 4 jaar gebracht.

Deze regeling is al ingegaan, hetgeen betekent dat er in het jaar 1975 praktisch geen leerlingen van het L.H.N.O. afkomen. Wat weer tot gevolg heeft, dat de opleidings-scholen voor gezinsverzorging van het L.H.N.O. geen leerlingen te verwachten hebben (de meeste leerlingen komen van het L.H.N.O.).

Voor het uitvoerende werk van de gezinsverzorging betekent dit, dat er in 1977 praktisch geen gezinsverzorgsters door de opleidingsscholen worden afgeleverd en er een groot tekort zal ontstaan.

Een ander punt is, dat de opleiding „nieuwe stijl” dit jaar in augustus op alle 24 opleidingsscholen is ingevoerd, d.w.z. dat jongeren van 15 a 16 jaar de scholen zullen bezoeken en er voor ouderen geen gelegenheid meer is de opleiding tot gezinsverzorgster te volgen.

De toelating is voortaan gebonden aan diploma L.H.N.O.(T) of M.A.V.O. (dit kan men op 15- à 16-jarige leeftijd behaald hebben; dat betekent dat ouderen, die deze vooropleiding niet hebben kunnen volgen en die na enkele jaren in het arbeidsproces te zijn opgenomen alsnog de opleiding tot gezinsverzorgster zouden willen volgen, hiervoor geen gelegenheid meer zullen hebben.

Vandaar dat de Centrale Raad bij het Ministerie van O. en W. erop heeft aange-drongen, dat op het moment dat alle 24 scholen op de „nieuwe stijl” zijn overgegaan er een part-time opleiding voor ouderen gerealiseerd dient te worden. Aan de voor-bereiding daarvan is sinds 1965 gewerkt. Helaas blijkt op de begroting van O. en W. 1974 voor deze opleidingsvorm geen post te zijn opgevoerd, waardoor de mogelijk-heid vervalt hiermee de vermindering van de aanwas, als gevolg van eerdergenoem-de factoren, weer enigszins te compenseren. Bovendien mist hierdoor een categorie waardevolle krachten de kans haar mogelijkheden verder te ontplooien.

De geschetste problematiek is vastgelegd in een witboek, dat op 27 november 1973 door een delegatie van de Centrale Raad voor Gezinsverzorging is aangeboden aan de staatssecretaris van O. en W.

Van de zijde van de overheid zijn geen toezeggingen gedaan, maar de delegatie van de Centrale Raad is toch wel naar huis gegaan met het gevoel dat de overheid begrip heeft voor de situatie en bereid is mede te werken om tot een oplossing te komen voor de realisering van de bepleite part-time opleiding.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 juni 1974

Diakonia | 44 Pagina's

zorgen in de gezinsverzorging

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 juni 1974

Diakonia | 44 Pagina's

PDF Bekijken