Bekijk het origineel

Wereldwijs

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wereldwijs

5 minuten leestijd

Muurtekening

Jezus zeide tot hen: „Wie zegt u dat Ik ben?” En zij antwoordden: „U bent de eschatologische manifestatie van de grond van ons bestaan, het kerygma van wat wij achten als de uiteindelijke bedoeling van onze intermenselijke relaties.”

En Jezus zei: „Wat zegt u?” (gevonden op een muurtekening in St. John’s Universiteit in New York; overgenomen uit het bulletin van de Wereldbond voor Christelijke Communicatie).

Polynesië

Voor het eerst in de geschiedenis van de Nationale Raad van Kerken van Nieuw-Zeeland werd een Polynesiër tot voorzitter gekozen. Ds Kenape Faleto’ ese komt van het eiland Samoa en is al sinds 1964 predikant van de speciale gemeente voor Zuidzee-eilanders in Christchurch.

Radiozender op Cyprus

Dr Paul E. Freed, president van Trans World Radio heeft bekendgemaakt dat door Trans World Radio een contract getekend is voor het uitzenden van het evangelie vanaf het eiland Cyprus in de Middellandse Zee.

In samenwerking met Radio Monte Carlo is Trans World Radio haar dagelijkse uitzendingen vanuit Cyprus begonnen op 1 mei 1974. De sterkte van de zender, die wordt gebruikt is 600.000 Watt; er zijn gerichte antennes, die hun signalen voornamelijk naar het oosten en het zuiden uitzenden. De programma’s, aanvankelijk in het Arabisch, Frans, Engels en Armeens zal men kunnen horen op de middengolf 243 meter, frequentie 1232 kHz.

Cyprus ligt zeer dicht onder de oostelijke kustlijn van de Middellandse Zee en is een ideale plaats om vandaar uit radioprogramma’s uit te zenden naar de landen van het Midden-Oosten. Omdat Radio Monte Carlo het station reeds overdag in gebruik heeft zal Trans World Radio van de faciliteiten gebruik maken gedurende de avonduren volgens een speciaal huurcontract met Radio Monte Carlo. Men verwacht dat het grootste deel van het Nabije-Oosten bereikt zal worden door deze evangelie-programma’s. De grote landen, waarop de uitzendingen gericht worden zijn Libanon, Syrië, Israël, Jordanië, Egypte, Lybië, Saoedi-Arabië en Irak. Men verwacht dat gedurende de late avonduren de uitzendingen tot op veel grotere afstand te ontvangen zijn.

Computer bij rampen

De werelddiakonale Hulpdienst van de Deense Lutherse Kerk heeft samen met technici een computerprogramma ontwikkeld, dat gebruikt kan worden bij grote rampen, meldt ELK, het blad van de Evangelisch Lutherse Kerk. Aanleiding tot dit initiatief was de Biafra-crisis. Met behulp van het programma kan op zeer korte termijn worden vastgesteld wat er bij een bepaalde rampsituatie nodig is aan transport, voedsel, kleding, medicamenten en dergelijke. Dit spaart zeer veel tijd en kosten.

Uit de gevangenis

Ds Park Hyong Kyu, de predikant van de Eerste Presbyteriaanse Kerk van Seoul in Korea is uit de gevangenis ontslagen. Deze koreaanse predikant, die voorganger is van de grootste presbyteriaanse kerk ter wereld werd om politieke redenen veroordeeld tot twee jaar gevangenschap. Hij heeft hoger beroep aangetekend en is vrij gelaten totzijn zaakweer voorkomt.

Nog andere talen!

De officiële talen in de kring van de Wereldraad van Kerken zijn Engels, Frans en Duits. Maar op een vergadering, eind maart in Auckland gehouden ter voorbereiding van de vijfde assemblee van de Wereldraad volgend jaar in Djakarta, hebben christen-leiders uit Azië bezwaar aangetekend tegen het gebruik van uitsluitend europese talen door de Wereldraad van Kerken (aldus het „Ecumenical News” van de Raad van Kerken in Indonesia). Met het oog op Djakarta 1975 voerden zij een pleidooi om twee aziatische talen te gebruiken en slechts één europese. Ook deden zij een dringend beroep op de Wereldraad om versterkte aandacht te geven aan de culturele verscheidenheid van Azië. Van hun kant kwam bovendien een voorstel om onmiddellijk voorafgaand aan de assemblee een jeugdbijeenkomst te organiseren om daardoor de jeugd gelegenheid te geven het conferentie-thema („Jezus Christus bevrijdt en verenigt”) vanuit haar perspectief te bestuderen.

Rusland per radio

Er zijn streken in de Sowjetunie waar enkele jaren geleden nog in het geheel geen christenen woonden en nu kleine christelijke gemeenten zijn ontstaan. Toeristen die in contact kwamen met deze jonge kerkjes hoorden dat ze in de meeste gevallen de vrucht waren van godsdienstige radiouitzendingen, zoals deze bijvoorbeeld verzorgd worden door Trans World Radio vanuit Monte Carlo en Bonaire. Dit christelijk evangelisatie-radiostation heeft nu ook vergunning gekregen om een sterke zender te bouwen in Agana op het eiland Guam in de Stille Zuidzee. Deze zender zal geheel China kunnen bestrijken, Zuidoost-Azië, Oost-Rusland, Indonesië en Australië.

Nog een maharadja

Behalve Maharadja Dschi, de indiase tiener-goeroe, reist er nog een jonge maharadja uit India de wereld rond. De 26-ja-rige Roby Maharadja brengt echter een geheel andere boodschap. Hij zegt: „Jezus Christus is de enige weg en het enige antwoord op de vele grote problemen van onze samenleving, zowel in het oosten als in het westen.”

Deze jonge Brahmaan komt uit een oude hindoe-familie en werd geboren op het eiland Trinidad. Zijn moeder heeft de leiding over een school voor transcendentale meditatie in Bombay. Roby Maharadja werd al jong als goeroe erkend en door velen hoog geacht. Tijdens zijn opleiding tot hindoe-priester, meldt het jeugdblad Aktie, kwam hij in aanraking met de bijbel. Het gevolg was dat hij contact met christenen zocht en een christen werd. Roby zette zijn theologische studie voort aan het London Bible College en reist nu langs scholen en universiteiten om over zijn geloof te spreken. Juist in de westerse wereld, waar oosterse religies zo in de belangstelling staan, wil hij wijzen op Jezus.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 augustus 1974

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 24 Pagina's

Wereldwijs

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 augustus 1974

Zendingsblad van de Gereformeerde Kerken in Nederland | 24 Pagina's

PDF Bekijken