Bekijk het origineel

Nog geen besluiten inzake abortus

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nog geen besluiten inzake abortus

1 minuut leestijd

De pastorale en ethische kanten van abortus provocatus blijven in gesprek binnen de gereformeerde kerken. De generale synode heeft na een eerste bespreking van dit onderwerp de samenstellers van de verschillende rapporten die waren ingebracht, verzocht zo mogelijk met een gezamenlijk stuk te komen. Naast een studierapport was er van de zijde van deputaten een minderheidsnota van dr. B. Rietveld, terwijl de opmerkingen van de synodecommissie over deze stukken waren uitgegroeid tot een eigen omvangrijk rapport.

Uit de discussie bleek dat niemand te vinden was voor vrije abortus (waar sommigen in het pariement voor pleiten) en evenmin voor de absolute stellingname 'abortus is moord'. De algemene gedachtenlijn was 'neen, tenzij' tegen abortus. En bij dit 'tenzij' werd gedacht aan zwangerschappen, die het leven van de vrouw in gevaar brengen of haar lichamelijke-geestelijke bestaan ernstig ontwrichten. Verschil van mening was er in de synode over de vraag waarop eerder accent moet vallen: 'neen' of 'tenzij'.

Het is de bedoeling het vraagstuk volgend voorjaar opnieuw in behandeling te nemen. Daaruit zou dan een pastoraal geschrift moeten voortkomen voor de kerkleden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 oktober 1974

Kerkinformatie | 24 Pagina's

Nog geen besluiten inzake abortus

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 oktober 1974

Kerkinformatie | 24 Pagina's

PDF Bekijken