Bekijk het origineel

We kwamen niet klaar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

We kwamen niet klaar

4 minuten leestijd

We zijn in 1974 niet klaar gekomen. Zo hadden we u in dit nummer nog interessante formatie willen geven over oude financiële verplichtingen van de staat ten opzichte van de ... verplichtingen, die de regering zou willen afkopen. Professor dr. D. Nauta rapporteerde daarover in de synode en hij vertelde allerlei wetenswaardige details. Maar er was geen ruimte meer in dit laatste nummer van 1974 om er u over in te lichten. Op zichzelf ook weer niet zo erg, want grote haast is er niet bij. De financiële toestand van 's lands schatkist is bepaald niet zo dat men moet aannemen dat de regering van vandaag op morgen met de kerken gaat afrekenen. Wel willen we vast zeggen, dat de synode er bepaald geen bezwaar tegen heeft wanneer ook de gereformeerde kerken te zijner tijd in aanmerking komen voor ^en aandeel in de afrekening.

Ook over België waar de gereformeerde kerken nu een zelfstandige classis vormen hadden we willen schrijven. Dat kwam namelijk eveneens in de synode ter sprake. Vanwege ruimtegebrek moeten we er mee wachten tot het volgende nummer. Het spijt ons bijzonder, omdat we eerder in dit jaar ergens vanuit Vlaanderen al een boze brief kregen, omdat we nooit eens schreven over de kerken, zo vlak over onze zuidelijke grenzen. Dat verwijt was niet helemaal billijk want we herinneren ons artikelen over de wederzijdse erkenning van elkaars doop in de rooms-katholieke en de protestantse kerken van België en over de indeling van gereformeerd-België: een wat erg royale term voor de kleine groep gereformeerden in de grote samenleving van dit land.

Intussen beseffen we wel, dat we met dit praatje van over de grenzen een lezer in Rotterdam, die dit jaar afscheid van ons neemt, geen genoegen doen. Want hij bedankte voor ons blad, omdat we zoveel over het buitenland schrijven. We kunnen, zo vond hij, beter dichter bij huis blijven, want daar is genoeg aan de hand. Dat is natuurlijk wel zo, maar we willen in ons blad toch ook graag goed laten merken dat wij er in Nederland niet alleen zijn. Trouwens de reden, waarom we ons nogal eens met het buitenland bezig houden is ernstig genoeg. We denken aan de landen van Oost-Europa waarover we in de loop van dit jaar nogal wat voorlichting gaven. Dat deden we niet zomaar. De synode had er ons op wezen dat we hoognodig meer moeten weten van het leven in die landen, dat voor Christenen zo verschrikkelijk moeilijk is. Gebed en meeleven zijn gevraagd. Dat vraagt ook meelezen.

In dit nummer krijgt u heel wat informatie en documentatie vanuit het binnenland. De ... rondom de denkbeelden van de Amsterdamse studentenpredikant dr. H. Wiersinga,waarover bij velen in de kerk onrust is ontstaan kwam in de synode weer ter sprake. We ... er de officiële stukken over door. Die lijken soms zo formeel. Ons blad is er niet voor ... de dingen persoonlijk te kleuren. Integendeel: dat vermijden we zorgvuldig. Maar hier ... we toch ook zeggen dat er in de synode grote zorg was over de persoonlijke ... die een man als dr. Wiersinga moet beleven, wanneer zijn gedachten zo in opspraak komen en zo worden omstreden. Dat heeft de praeses gezegd en dat heeft dr ... ook gehoord want hij was er bij. Ook zagen hij en allen die er bij waren wat de die in de synode moest rapporteren over deze 'zaak' overkwam toen hem verweten werd dat hij er zo 'koel' over sprak. Dat verwijt ging net iets te ver. Te ver namelijk over de ... van de opdracht om te rapporteren en de emotionele betrokkenheid van de ...Dat bleek dan ook wel. Meer zeggen we er niet van. Maar we willen het wel noteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 november 1974

Kerkinformatie | 17 Pagina's

We kwamen niet klaar

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 november 1974

Kerkinformatie | 17 Pagina's

PDF Bekijken