Bekijk het origineel

Om vrede voor Jeruzalem

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Om vrede voor Jeruzalem

3 minuten leestijd

Meer dan honderdduizend handtekeningen kwamen deze maand bij het Algemeen Kerkelijk Bureau in Utrecht binnen van mensen, die instemden met de verklaring van de 86 Nederlanders over Israël. Het moderamen van de Generale Synode vroeg de kerkeraden aan de gemeenteleden in de kerk gelegenheid te geven hun naam te schrijven onder dit stuk, waarin prominente Nederlanders uit allerlei kringen hun zorg uitspreken over de toekomst van Israël.

Zal er weer een bittere zwarte nacht komen over het Joodse volk? Israël voelt zich hoe langer hoe meer verlaten. Het is verkwikkend te zien hoe gereformeerd Nederland, om de oude psalmberijming te citeren: bidt met een algemene stem, om vrede voor Jeruzalem. Want dat mogen we toch aannemen: die handtekeningen gaan gepaard met gebed.

Op de voorpagina geven we een tekening van een Israëlische postzegel: een soldaat in de oorlog, die in 1973 uitbrak op Jom Kippoer, de Grote Verzoening, heiligste dag der Joden. Gehelmd en gewapend trekt hij op. De gestreepte gebedsmantel om z'n schouders. Het is alsof hij zo weg loopt uit de synagoge, waar het ging over verzoening. En nu gaat hij het geweld tegemoet.

De mensen in Israël begroeten ons. als we hen bezoeken, met hun gevoelige vredeswens: shaloom. Die shaloom betekent nog wel wat meer dan afwezigheid van oorlog. Het gaat om de aanwezigheid van God, zijn heilig recht onder de mensen, zijn woning temidden van de volkeren. Daarover heeft de kerk wat te zeggen tegen Israël. Maar wat heeft Israël tegen de kerk te zeggen?

Een poging om daarnaar te luisteren doet het Toerustingscentrum tijdens een conferentie op 1 maartin Baarn. En met deze verwijzing willen we tegelijk nog eens de aandacht vragen voor de vele berichten, die we in Kerkinformatie doorgeven niet alleen over conferenties, maar ook over de verschijning van brochures. Er is zoveel te zeggen, er valt zoveel te schrijven en dat gebeurt ook. Laten we er allen zoveel mogelijk in delen. In verenigingen en kringen en in gespreksgroepen, maar ook op ons eentje onder de leeslamp. \Ne hopen u daarvoor in 1975 het nodige te bieden.

Voornaam punt zal dit jaar zijn de bezinning op onze christelijke levensstijl. Het moderamen van de synode vroeg de kerken daaraan op 16 maartin de kerkdiensten bijzondere aandacht te wijden. In verband hiermede is ons volgend nummer geheel aan dit thema gewijd. U krijgt daarin informatie van allerlei mensen, die goed op de hoogte zijn. Maak gebruik van die informatie. Extra exemplaren zijn verkrijgbaar voor f2,— per stuk, te gireren op postrekening 513153 van het Algemeen Kerkelijk Bureau te Utrecht, met vermelding op de girokaart: bestelling febr. nr. Kerkinformatie.

En vergeten we bij al ons gepraat onze kinderen niet. Daarom laten we u in dit nummer graag weten wat het Landelijk Centrum voor Gereformeerd Jeugdwerk dit jaar weer allemaal organiseert aan vakantiekampen. Het is enorm. Uit ervaring weten we hoe fijn dit stuk werk van het L CGJ voor de kinderen is. En eerlijk gezegd: ook wel voor de ouders, die een weekje zorgeloos hun kinderen aan de LCGJ toevertrouwen om zelf wat op adem te komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 januari 1975

Kerkinformatie | 20 Pagina's

Om vrede voor Jeruzalem

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 januari 1975

Kerkinformatie | 20 Pagina's

PDF Bekijken