Bekijk het origineel

Een ondernemer aan het woord

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Een ondernemer aan het woord

4 minuten leestijd

Motto: Vanmorgen toen ik even mijn ogen sloot En met God peinsde over m'n daag'lijks brood Had ik alweer een kop vol zorgen Om 't broodbeleg van overmorgen

Investeringen die passen in de maatschappij van vandaag zijn nodig. Verdrietig en ook wat kunstmatig is het om investeringen te stellen tegenover het sociale goed. Integendeel, investeringen kunnen in hoge mate humaniserend zijn. Ze brengen welvaart. Ze maken ruimte voor productieprocessen die hoogwaardig zijn; zij passen bij de mens van vandaag en vooral bij de mens van morgen.

Maar toch zijn er grote problemen. Waar gaan we heen? Naar welk type maatschappij zijn we op weg? In de ondernemingen zijn we niet onderweg naar het Koninkrijk dat niet van deze wereld is. We zijn onderweg naar een soort draaimolen- of carrouseleconomie, die draait immers alsmaar door. Je moet er inspringen als je mee wilt en als je het zat wordt, spring je eruit. Als je niet goed oplet dan tuimel je er wel uit. Op weg naar een grillige samenleving! Een keiharde, ijskoude leefwijze!

De gigantische ondernemingen zullen een enorme invloed hebben op de maatschappij. Er zullen in Europa maar enkele reuzen overblijven. Ook wij. Christenen in de ondernemingen, hebben ons soms met versiering van bijbelteksten gevoegd naar deze overheersende materialistische tendens in de Westerse cultuur en wij hebben ons daarin vreselijk gecompromitteerd.

De ondernemingen dus niet idealiseren. De ondernemingen voeren een strategische en agressieve politiek die toch onze behoefte aan zekerheid, orde en welvaart schijnt te waarborgen. De emotie die om de hoek komt kijken als hieraan (soms terecht) getornd wordt, is de angst. Onze belangen zijn dan in het geding. En deze belangen kunnen we nooit helemaal rechtvaardigen.
We houden in de ondernemingen tegenwoordig meer van dingen en niet meer van mensen.

Er zal aandacht gegeven moeten worden aan de verantwoordelijkheid van de mens in de ondernemingen.
Die verantwoordelijkheid leert zien dat we in de bedrijven te doen hebben met gecompliceerde, gevarieerde en dynamische zaken; dat we waarschijnlijk bezig zijn nieuwe afgoden te vereren.
Die verantwoordelijkheid laat hier en daar pogingen zien evangelisch te leren denken. We zijn toch met elkaar onderweg. Maar ondernemingen bekeren zich nooit! 'Er zal wat met ons mensen mo6)ten gebeuren'.

Gelukkig weten we sinds Goudzwaard en Hueting dat economische groei ontmaskerd is als een zeepbel. Straks misschien dus toch groei, maar met minder productie. Ondernemers hebben macht die steeds beter met werknemers moet worden gedeeld.
Men kan zoeken naar ingrijpende verandering van de structuren in de samenleving. Die zijn bijvoorbaat niet af te wijzen.
Bedrijfsleven moet mee denken en mee handelen in de huidige vragen en verantwoordelijkheden.
Overheid en bedrijfsleven gaan heersen over het christelijk leven, vandaar dat de glans daarvan verduistert.

Geef ons heden ons dagelijks brood' (Matth. 6:4). 'Werkt niet om de spijs die vergaat' (Joh. 6:27).
We zijn maar al te vaak tevreden met een soort evenwichtsconstructie. Ons eten en drinken bezorgt ons eerlijk gezegd een slecht geweten. Vergelijk eens het levenspatroon van grootouders, ouders met onze etentjes, vakanties etc.
Maar door milddadigheid proberen wij de zaak weer wat recht te trekken. Veel gebruikte kreet: maar ja, wat doe je eraan. We stikken in de twijfels over het eten van ons brood en het delen van ons brood. Bij ons in alles doel in zichzelf geworden.

In onze geïndustrialiseerde samenleving, die zoals reeds gesteld, gebaseerd is op het principe van de ondernemingsgewijze productie, lijkt steeds minder plaats te zijn voor het zelfstandig bezig zijn van de mens in zijn creatieve functie.
Zowel de mens als het milieu staan bloot aan voortdurende aanvallen van de kant van het bedrijfsleven zoals dat in de ondernemingen is georganiseerd. Dat is een bedreiging.
De mens wordt steeds maar op de achtergrond geschoven. De mens wordt object van management. De mens wordt ondergeschikt gemaakt.

Het zou veel meer zo moeten zijn, dat de doeleinden van het management instrumenten zijn om mens en milieu tot volle gelding te laten komen. Er moet bij de ondernemers een gevoel worden gevonden voor wat maatschappelijk noodzakelijk en wenselijk is.
Het komt altijd op hetzelfde neer: onthechting, verandering van inzicht, bekering. Het Evangelie spreekt over een andere rijkdom dan die waarover wij het altijd hebben. We zijn toch onderweg naar een betere wereld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 februari 1975

Kerkinformatie | 28 Pagina's

Een ondernemer aan het woord

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 februari 1975

Kerkinformatie | 28 Pagina's

PDF Bekijken