Bekijk het origineel

Oproep van de Raad van Kerken in Nederland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Oproep van de Raad van Kerken in Nederland

(november 1974)

3 minuten leestijd

De Raad van Kerken moedigt alle pogingen aan om vorm te geven aan een nieuwe levensstijl, waarin de verantwoordelijkheid voor huidige en toekomstige generaties tot uitdrukking komt. Hij spreekt als zijn overtuiging uit, dat als antwoord op de stemmen die wijzen op de zeer kritieke toestand in de voedselsituatie in tal van delen van de wereld, zowel op korte als op lange termijn, niet alleen de samenstelling van de voedselpakketten moet worden herzien, maar dat tevens een zuiniger verbruik van grondstoffen en energie noodzakelijk is. Hij denkt daarbij aan een bewuste strijd tegen alle vormen van verspilling van voedsel en andere produkten (wegwerpartikelen, water- en electriciteitsverbruik, gebruik van eigen auto in plaats van openbaar vervoer, papier- en houtverbruik, nutteloze artikelen en opdringerige reclame via radio en televisie). Hij denkt met name aan een vermindering van het gebruik van dierlijke produkten, nu vastgesteld is dat overmatige hoeveelheden graan worden gebruikt voor de produktie van vlees.

De Raad van Kerken richt zich tot de ledenkerken met de vraag of zij hun leden willen oproepen tot het houden van een wekelijkse vastendag. Deze dag dient als symbolische, maar ook praktische oefening in een meer omvattende nieuwe levensstijl, gericht op een samenleving waarin het recht der armen voorop zal staan in het persoonlijk en maatschappelijk leven.

Hij adviseert plaatselijke raden van kerken, gemeenten en parochies initiatieven te lemen voor een dergelijke vastendag, die beoefend kan worden in gezinnen en andere zich daartoe verbindende (leef) gemeenschappen.

Een dergelijke vastendag zal ons telkens helpen bij de bewustwording van onze betrokkenheid bij de nood van de gevangenen, verdrukten, hongerigen, daklozen en havelozen in de wereld (Jes. 58:6-7) en zal ons tevens richten op een verantwoord gebruik van eigen tijd en geld. De kerken dienen bij hun gebruik van eigen ruimte en middelen hierin voor te gaan. De vrijgekomen vrijgekomen energie en geldbedragen dienen hun bestemming te krijgen in duidelijke en doorzichtige programma's voor vernieuwing van de samenleving, zowel internationaal als in de onmiddellijke woonomgeving. Er dient te worden nagegaan voor welke groepen in onze eigen samenleving deze bovengenoemde voorstellen een onevenredig zware last vormen en hoe deze last billijk te verdelen is. Dit zal zonder politieke maatregelen niet tot stand kunnen komen. De Raad van Kerken roept alle leden van de kerken op in hun politieke partijen deze zaken met ernst aan de orde te stellen.

De Raad spreekt zich uit voor een kritische toetsing aan de Bijbel van de met onze levensstijl en ethos en organisatie van de arbeid samenhangende fundamentele vraagstellingen ten aanzien van maatschappij- inrichting en persoonlijk gedrag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 februari 1975

Kerkinformatie | 28 Pagina's

Oproep van de Raad van Kerken in Nederland

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 februari 1975

Kerkinformatie | 28 Pagina's

PDF Bekijken