Bekijk het origineel

Diakonaat en eredienst

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Diakonaat en eredienst

een nieuwe brochure van de G.D.R

2 minuten leestijd

Het komt steeds vaker voor dat diakenen een herkenbare rol in de kerkdienst spelen. Aan het Avondmaal. Bij de voorbeden. Bij de inzameling van gaven. Dat is zinvol, want de diakonale gestalte van de gemeente behoort óók in de eredienst naar voren te komen. Het diakonaat is een wezenlijk en onmisbaar element van de eredienst en wanneer ik het mis, vind ik de dienst onwezenlijk. De Diakonale Raad wil deze ontwikkeling graag een handje helpen.

Een paar jaar geleden ging de zomerconferentie over het onderwerp Diakonaat en Eredienst. Nu verschijnt in de loop van mei een brochure onder die titel. Ik kondig u graag de brochure aan in de hoop dat u hem zult gebruiken.

U krijgt er een beeld van, wanneer u de titels van de hoofdstukken bekijkt:

— Diakonaat en Eredienst (inleiding)

— Inzamelen

— Uitdelen (over de diaken aan het Avondmaal)

— Bidden

— Preken

— Buitengewone diensten

— Suggesties

Allereerst besteden de hoofdstukken aandacht aan vragen als: ‘wat is het typisch diakonale karakter van dit onderdeel van de eredienst?’ en ‘wat is de plaats in het diakonale leven van de gemeente?’

Verder worden de concrete mogelijkheden van een duidelijker diakonale inbreng steeds uitvoerig aangegeven en met veel voorbeelden toegelicht. In het hoofdstuk over ‘inzamelen’ wordt bijvoorbeeld gepleit voor duidelijk herkenbare diakonale inzamelingen, liefst in iedere dienst, omdat de gemeente haar diakonale verantwoordelijkheid in de inzameling alleen waar kan maken, als zij weet waarvoor zij geeft.

Veranderingen

Het boekje moet niet alleen worden gelezen, maar ook gebruikt. Daarom geeft het ook aanwijzingen voor het werken aan een verandering in de eredienst. Als je een verandering wilt, moet er immers nog heel wat gebeuren voordat die inderdaad tot stand komt.

‘Diakonaat en eredienst’ — dat aan alle diakonieën wordt toegezonden en verder voor ƒ 2,50 bij de G.D.R. verkrijgbaar is — werd samengesteld door ds. L. Alons, ds. D. J. Karres, de helaas overleden ds. A. W. Lazonder, D. B. van der Waals en mij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 april 1975

Diakonia | 28 Pagina's

Diakonaat en eredienst

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 april 1975

Diakonia | 28 Pagina's

PDF Bekijken