Bekijk het origineel

Jongeren willen best wat doen in de kerk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Jongeren willen best wat doen in de kerk

3 minuten leestijd

Het Zendingscentrum schrijft ons: Dertig paar handen werden zomaar aan geboden in een gemeente ergens in ons land. Nu ja, zomaar. Het was een antwoord op de belijdenisvraag: 'Beloof je mee te werken aan de opbouw van de gemeente van Christus?

Waat gaat het hier over?
Over het feit, dat in veel kerken een groot tekort aan ambtsdragers bestaat, waarbij je tegelijk ziet dat jonge mensen, die kortgeleden belijdenis deden van hun geloof, in zo'n zwaar onderbezet kerkelijk bedrijf werkeloos rondlopen.
Nog niet zo lang geleden heeft een gemeente ergens in het westen van ons land een stageprojekt opgezet voor jong belijdende leden
Het loopt erg goed daar — die 30 paar handen gaven het startsein.
Want eens, op een slotbijeenkomst voor belijdeniscatechisanten aan wie informatie werd gegeven over het reilen en zeilen in het kerkelijk bedrijf, stelde de plaatselijke predikant aan het eind van de avond die catechisanten de vraag: Zou je er niet wat méér mee willen doen, met dit belijden van je geloof; meepraten in een kerkeraad of zo? Ten slotte staat er niet voor niets in het belijdenisformulier iets over het meewerken aan de opbouw van de gemeente! Het antwoord: 30 vingers gingen omhoog.
— het stageprojekt was geboren!

In het kort gezegd komt zo'n stageprojekt hierop neer: de kerkeraad stelt de jong belijdende leden in de gelegenheid op zo ruim mogelijke wijze als stagiaires ( = leerlingen) deel te nemen aan de vergaderingen van alle kerkelijke colleges en het werk van alle kerkelijke organen, voor minstens één jaar.
Vooraf houdt men een inventarisatie van die colleges die voor het stagewerk in aanmerking komen; van elke instantie wordt vermeld wanneer en waar men vergaderd, en via een enquête wordt bij de belijdeniscatechisanten geïnformeerd naar welk college hun voorkeur uitgaat. leder college wijst een begeleider aan die met de betreffende stagiaires optrekt en vooraf met hen een gesprek heeft. Ook wordt er een zogeheten coördinator benoemd, die verantwoordelijk is voor het gehele stageprojekt (b.v. een kerkeraadslid of jeugdouderling). De stagiaires hebben de mogelijkheid halverwege het seizoen van college te veranderen, maar . . . in totaal doen ze in ieder geval een jaar mee.
In dit stagewerk valt alle nadruk op het praktische werk.

Vraagt men de bewuste gemeente naar het effekt van dit projekt, dan is haar antwoord:
In 4 jaar tijd zijn hier zo'n 120 jongeren bij het kerkewerk betrokken. Jongeren, die anders misschien ergens aan de rand gestaan zouden hebben. Maar er is meer: ouderen, die meestal de kerkeraad bezetten ontdekken dat jongeren vaak een positieve inbreng hebben; jongeren, die zich van buitenaf nogal eens kritisch opstellen, hebben gemerkt dat er meer kanten aan een zaak zitten; jongeren leerden, door mee te doen, verantwoordelijkheid te dragen samen met anderen en ouderen; er is een kader voor de toekomst ontstaan. Conclusie; jongeren willen best wat doen in de kerk, als de kerk maar open staat!

Wilt u nog inlichtingen? Het Zendingscentrum wijst u graag de weg.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 april 1975

Kerkinformatie | 16 Pagina's

Jongeren willen best wat doen in de kerk

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 april 1975

Kerkinformatie | 16 Pagina's

PDF Bekijken