Bekijk het origineel

Morgen zal men het vandaag weten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Morgen zal men het vandaag weten

2 minuten leestijd

Men wist het gisteren. En morgen zal men het vandaag weten. Twee regels uit een gedicht van m'n vriend J. van Doorne, die me in de gedachten schoten toen ik dit nummer van Kerkinformatie voor u klaar maakte. Want op m'n tafel lagen naast elkaar de zojuist verschenen 'Inventaris van de Synodale Archieven van de Gereformeerde Kerken in Nederland' en het boek 'Oriëntatie 1975/1976' van de zending van de Gereformeerde Kerken in Nederland. Ook pas van de pers.

Het archiefboek In lichtgrijs omslag met klassiek lettertype In zwart maakt een stille Indruk. Het zijn de kleuren van de gedenkstenen op het kerkhof. Grijs en zwart. Het boek van de zending is warmgeel, als het zand van de Sahara. Er staat een zwarte vrouw op afgebeeld. Ze houdt haar hand boven de ogen en kijkt vooruit. Want op haar rug draagt ze een kindje. Het ene boek kijkt stil terug. Het andere hoopvol naar de toekomst.

Ik blader in beide boeken. En zie dat onze synodale archieven een 'minuut' bevatten uit 1849 'van de Christelijk Afgescheidene Gemeente te Drachten betreffende de weigering om onderstand te verlenen aan de weduwe van ds J.G. Huiskes'. Je denkt dan, wat zou dat wel geweest zijn? De zaak kwam terecht op de afgescheiden synode te Amsterdam in 1849.

Hoe het precies is afgelopen? Ik weet het niet. Wel hoorde Ik van onze kerkhistoricus dr F.L. Bos, dat de synode 't voor die weduwe heeft opgenomen. Terecht: want voor weduwen moetje goed zorgen, zegt de bijbel. Nu kijk ik weer naar de Afrikaanse vrouw met haar kindje op de rug, die ons aankijkt op de omslag van het zendingsboek.

Wat vraagt ze? Ach we weten het wel. Van Doorne heeft wel gelijk: gisteren wisten we het al. Zullen we het vandaag ook voor morgen weten? En zal dat kind van die vrouw het gewaar worden?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 juni 1975

Kerkinformatie | 16 Pagina's

Morgen zal men het vandaag weten

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 juni 1975

Kerkinformatie | 16 Pagina's

PDF Bekijken