Bekijk het origineel

Dr. H.B. Weijland actuarius van de synode

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Dr. H.B. Weijland actuarius van de synode

2 minuten leestijd

Dr. H.B. Weijland te Arnhem heeft zijn benoeming tot actuarius van de generale synode van de Gereformeerde Kerken aanvaard. Hij treedt in dienst op 1 oktober 1975 en zal na een inwerk-periode op 1 februari 1976 de huidige actuarius ds. K.J. Schaafsma opvolgen. Ds. Schaafsma gaat dan met emeritaat.
In verband hiermede zal dr. Weijland zijn functie als praeses van de synode, waartoe hij op 13 mei in Maastricht eveneens werd gekozen, neerleggen en wel bij de opening van de eerste zittingsweek van de synode op 23 september. De synode zal dan een nieuwe praeses moeten kiezen.
De nieuwe actuarius zal een zwaardere functie krijgen dan zijn voorgangers. Zo zal hij als adviseur betrokken worden in de vergaderingen van het moderamen, het breed moderamen en de generale synode. Van hem wordt ook een inbreng in de uitvoering van het beleid verwacht. Dit alles is nodig, omdat met name de werkzaamheden van het synode-moderamen zo zijn toegenomen, dat dit college overbelast raakte.
Dr. Weijland is 46 jaar en studeerde theologie in Kampen. In 1965 promoveerde hij daar aan de Johannes Calvijn-akademie op een proefschrift over 'Augustinus en de kerkelijke tucht'. Voor zijn intrede als predikant te Arnhem in 1963 diende dr. Weijland de gereformeerde kerken van Hasselt, Amstelveen-Buitenveldert en De Lier.
Hij was lid van de generale synoden van Sneek en Dordrecht en trad daarin op als commissievoorzitter. In de synode van Dordrecht was hij rapporteur inzake de binding aan de belijdenis. Voor de vergadering van de hervormde en de gereformeerde synode te Utrecht ontwierp hij het rapport 'Belijden 1973'. Van de synode van Haarlem was dr. Weijland scriba.
Dr. Weijland ontplooide een veelzijdige activiteit in het gereformeerde kerkelijke leven. Zo werkt hij mee in allerlei commissies en deputaatschappen voor financiële en organisatorische zaken, voor het gesprek met Rome, voor het hervormd-gereformeerde gesprek in 'Samen op Weg', voor 'Kerk en Theologie' en voor 'Intercommunie en Ambt'. Ook was hij betrokken in de organisatie van het zendingswerk.


Fotobijschrift
Dr. H. B. Weijland hier in gesprek met (links in 't beeld) dr. A. Kruyswijk, oud-synodepraeses.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 juni 1975

Kerkinformatie | 16 Pagina's

Dr. H.B. Weijland actuarius van de synode

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 juni 1975

Kerkinformatie | 16 Pagina's

PDF Bekijken