Bekijk het origineel

Ter introductie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ter introductie

3 minuten leestijd

Onzekerheid in de dienstverlening. Waar is die er niet? Als de heer Kroef vanuit de praktijk van een instelling voor maatschappelijke dienstverlening over ‘onzekerheid’ schrijft, gaat het hem echter niet om onzekerheid in het algemeen. Er is onzekerheid in diakonale kring over het functioneren van die instellingen, die werken op basis van geloofsovertuiging. Onzekerheid ook over de werkelijke inbreng van de kerk in dit werk. De heer Kroef legt deze onzekerheid in ons midden en probeert daarbij ook een weg te wijzen.

Niet voor iedereen zal die weg na lezing van zijn artikel duidelijk zijn. De onzekerheid, die hier in het geding is, gaat ook aan het artikel zelf niet voorbij. Vele lezers zullen trouwens deze weg niet op willen, omdat zij kiezen voor de ‘gevulde algemeenheid’, zoals het fraai heet. Maar ook daar is onzekerheid te vinden. Ook daar de vraag naar het goed functioneren van de instelling, die men mee heeft helpen oprichten en waarmee vaak nog op de een of andere wijze een relatie bestaat.

Kortom: volop reden voor discussie. De redaktie hoopt dat het artikel van de heer Kroef aan deze discussie dienstbaar is en reakties van lezers uitlokt. Een verdere gedachtenwisseling in ons blad lijkt ons erg belangrijk.

De algemene diakonale vergadering van dit jaar, 18 oktober in Utrecht, zal voor een groot deel in het teken staan van de verhouding tussen diakonaat en maatschappelijke dienstverlening. Een uitnodiging daarvoor heeft de colleges van diakenen en de wijkraden bereikt. We hopen dat u ook van deze gelegenheid gebruik maakt om met dit onderwerp bezig te zijn.

In dit nummer vindt u verder zowel actuele informatie als bijdragen, die tot bezinning over het werk in de gemeente stimuleren. Hier vermelden we in het bijzonder het artikel naar aanleiding van de conferentie van ‘Diakonia’. Daarmee wordt dan niet gedoeld op ons en uw lijfblad, maar op de wereldwijde organisatie van diakonessengemeenschappen. Het diakonessenwerk is een oud instituut, dat zoals veel oude instituten ‘in verval’ lijkt te zijn geraakt. We vinden dan al gauw dat er maar beter een punt achter gezet kan worden. De heer Van der Mersch laat ons echter zien dat er ook hoopgevende ontwikkelingen, juist onder de jeugd, zijn aan te wijzen.

Zijn suggestie om in ziekenhuizen te komen tot de vorming van groepen ter verdieping van ieders geloof en ter bezinning op de opdracht, lijkt ons het overwegen waard. In nieuwe vorm zou een lange traditie op die manier veel kunnen betekenen. Zijn verhaal houdt overigens ook buiten het ziekenhuis een klemmende vraag in. Die vraag luidt: wat betekent mijn geloof in het werk dat ik doe? Een vraag voor ons allen en voor de kerk in haar geheel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 1975

Diakonia | 36 Pagina's

Ter introductie

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 1975

Diakonia | 36 Pagina's

PDF Bekijken