Bekijk het origineel

Vraagtekens

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vraagtekens

2 minuten leestijd

De samenwerking die het gereformeerde club- en buurthuiswerk ruim twee en een half jaar geleden heeft aangegaan met de stichting SaIco, de landelijke, gesubsidieerde stichting die meer soortgelijke instellingen van andere levensbeschouwingen onder zijn dak verenigt heeft in de generale synode nogal wat weerstand opgeroepen. Er werd gesproken over kerkewerk dat nu ten dode is opgeschreven en over een evangelieverkondiging die zo de mist ingaat
Van de zijde van de stichting Evangelisch Herstel en Opbouw zoals het gereformeerde club- en buurthuiswerk heet, werd betoogd dat dit werk vandaag de dag niet zelfstandig meer kan opereren omdat de kapitalen benodigd voor het apparaat en de deskundigheid niet kunnen worden opgebracht. Daarom is de enige weg voor dit werk nog de zogeheten 'gevulde algemeenheid': samenwerking met verschillende levensbeschouwingen, waardoor overheidssteun kan worden verkregen. Daarin kan het eigene, maar dan meer gezien als diaconale taak met een missionaire bedoeling, wel degelijk gestalte krijgen. Daarover is permanent beraad gaande, ook binnen het bestuur van SaIco, waarvan trouwens drie leden respectievelijk tot de gereformeerde, de hervormde en de rooms-katholieke kerk behoren. Op plaatselijk niveau zijn er dus wel degelijk evangelische mogelijkheden mits de plaatselijke kerken ook hierin hun roeping goed verstaan.
De bezorgden waren niet helemaal gerust. Daarom wilden zij aan de besluiten die over verdere doordenking van de problematiek en over de roeping van de gemeenten waarop dringend gewezen zal worden ook het besluit toegevoegd zien dat nader beraad nodig is over de vraag of de voorgenomen fusie 'nog bevorderlijk is voor de doorwerking van het Evangelie op het betrokken terrein'. Maar daar ging de meerderheid van de synode toch niet in mee.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 oktober 1975

Kerkinformatie | 20 Pagina's

Vraagtekens

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 oktober 1975

Kerkinformatie | 20 Pagina's

PDF Bekijken