Bekijk het origineel

Ter introductie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ter introductie

3 minuten leestijd

Diakonaat veraf en dichtbij. Twee verschillende dingen?

‘Vroeger sprong de kerk bij in de nood in de directe omgeving. Nu is dat heel anders geworden. De overheid en algemene instellingen hebben die taak overgenomen. Nu gaat het om nood in de derde wereld’. Dat is één stem.

‘De kerk moet zich niet met allerlei toestanden in de wereld bemoeien. Laten we niet vergeten dat er ook in onze eigen omgeving behoefte is aan hulp. We kunnen beter dichtbij huis beginnen’. Dat is een ander geluid.

Helpen waar geen helper is. Zo brengen we graag de diakonale opdracht van de kerk tot uiting. Een mooie leus, die overigens ernstig gemeend kan zijn. ‘Waar geen helper is’: dat is nu juist de kwestie. Waar moet je beginnen, waar eindigen? Er is eigenlijk geen einde aan. Daarom is het in elk geval verkeerd, het ‘veraf’ tegen het ‘dichtbij’ uit te spelen — of omgekeerd.

Maar ook achter dat ‘helpen’ kun je een vraagteken plaatsen. En als we het zelf niet doen, doen anderen het wel. Helpen we onszelf soms niet méér dan anderen? Willen we soms niet te véél ‘helpen’, en is er aan de andere kant niet te weinig echte hulp? Hulp, die mensen werkelijk helpt zichzelf te zijn? Dat zijn vragen, die — veraf én dichtbij — met nadruk aan het diakonaat worden gesteld.

Deze meer principiële vragen omzeilen we in Diakonia niet; we zijn er integendeel regelmatig mee bezig. In dit, extra dikke, nummer aan het eind van het jaar komen ze vooral aan de orde in het artikel van de heer Van Leer over de integratie van gehandicapten in de samenleving. Waarschijnlijk hebt u aan diverse punten, die hij noemt, nog nooit echt aandacht geschonken; reden misschien om er met anderen eens over te praten.

De problemen van gehandicapten, die vaak ook de problemen van niet-gehandicapten zijn, vinden we belangrijk genoeg om er meer dan één bijdrage aan te wijden. In komende nummers zult u artikelen aantreffen over onder meer het verkeersgedrag als oorzaak van handicaps, de bejaarde gehandicapte en de begeleiding van gehandicapten.

Voor het overige hebben we ook in dit nummer gestreefd naar variatie. We wij zen u in het bijzonder op de informatie over aktiviteiten in gemeenten, waarvan we hopen dat die u in uw werk verder zal helpen.

U allen wensen we een gezegende Kerst, en: tot ziens in 1976, samen met de nieuwe diakenen, die dan hun intrede doen!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 november 1975

Diakonia | 44 Pagina's

Ter introductie

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 november 1975

Diakonia | 44 Pagina's

PDF Bekijken