Bekijk het origineel

De financiële verantwoordelijkheid van de diakonie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De financiële verantwoordelijkheid van de diakonie

3 minuten leestijd

In Diakonia van oktober 1975 schreef de heer P. W. A. de Wit in zijn ‘Kroniek’ over de collecte. Ik zou daar graag wat nader op willen ingaan.

De (extra) collecte wordt bij ons altijd door de predikant aangekondigd. Het doel, waarvoor een collecte wordt gehouden, hangt vaak af van de modaliteit van de predikant. Hij kan, wanneer hij met zijn kerkeraad achter een bepaald project staat, zeer warm aanbevelen, maar hij kan het ook enkel maar afkondigen. Dit is een natuurlijke zaak, maar wel merkbaar aan de opbrengst van een bepaalde collecte.

In Gelderland is enkele jaren geleden, in Arnhem, een cursus gegeven met als hoofdschotel de A.B.W. De A.B.W., nu bijna 11 jaar in werking, heeft per 1 juli een heel andere opstelling gekregen in verband met de optrekking tot het minimumloon van de uitkering. Voorheen bleef men daar 5% onder, en kon men aanvullend nog wel eens kleding, schoeisel of huishoudelijke artikelen krijgen.

Dit is nu alleen nog mogelijk in zeer bijzondere gevallen. Zo gaat hetook met eventuele deelname aan vakantieweken. De A.B.W. geeft geen bijdragen meer voor vakanties; elke bejaarde krijgt immers vakantiegeld. In zekere zin is dit ook juist.

Maar verschillende A.O.W.-of bijstandgenietenden besteden hun vakantiegeld aan uitgaven voor vervanging wasmachine, gaskachel, vloerbedekking enz.; zodat het vakantiegeld, wanneer ze mee kunnen met een vakantieweek, reeds is opgesoepeerd.

Vanuit de diakonie en het fonds voor algemene diakonale doeleinden moet er dan bijgesprongen worden, om hun deelname toch mogelijk te maken.

Ik ben een wat oudere diaken (62 jaar) en zit vanuit de Hervormde Diakonie in de adviescommissie voorde bijstand; ik spreek dus uit ervaring.

In kleine plaatsen, waar alles door Sociale Zaken wordt ‘geregeld’, komen de diakonieën niet eens aan bod met een inbreng.

Wanneer wij in de toekomst vanuit het streekverband b.v. een of twee weken het Roosevelthuis afhuren, moet het mogelijk zijn om daar ± 45 gehandicapten een onvergetelijke week te bezorgen. De begeleidende hulp, die hier nodig is, wordt spontaan toegezegd, en ook is het dan redelijk dat iedere gehandicapte wat bijdraagt, maar de diakonieën moeten voor de aanvullende bijdrage zorgdragen.

Ik hoop dat ik u vanuit de praktijk enig inzicht heb gegeven in de vraag, waar we ons vooral mee moeten bezig houden. We zullen ook ‘dichtbij’ om ons heen moeten zien, en waar we kùnnen, ook wat moeten doen. Dan zijn we vanuit, onze kerk bezig met de echte naastenliefde.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 november 1975

Diakonia | 44 Pagina's

De financiële verantwoordelijkheid van de diakonie

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 november 1975

Diakonia | 44 Pagina's

PDF Bekijken