Bekijk het origineel

Leven en welzijn

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Leven en welzijn

3 minuten leestijd

Rond de jaarwisseling kreeg ik bij alle goede wensen ook een vervelend bericht. Ds. I. de Jongh uit Maastricht stuurde me het decembernummer van z'n Limburgse kerkblad 'De 7 gemeenten' met een kort krabbeltje er bij: 'Dit Is het laatste nummer. Het blad wordt opgeheven'.

Nog niet eens zo lang geleden moest drukker Luyk in Eindhoven de uitgave staken van het Kerkblad voor Noordbrabant en Limburg. Hij kon er niet meer mee uit. Het was te duur geworden. In Limburg begonnen ze toen met een eigen provinciaal blad, dat een voortreffelijke kaleldoscoop bleek te zijn van allerlei kerkelijk gebeuren, speciaal bekeken vanuit de Limburgse situatie. Het was een klein bescheiden blad, maar bijzonder goed geredigeerd. Ik dacht, van zulke bladen moesten we er meer hebben.

En nu schrijft ds. De Jongh: het wordt opgeheven. Ik betreur dat. Wel blijven er in de 7 gemeenten van Limburg kleine onderlinge contactblaadjes bestaan, maar die geven toch geen beeld van wat er omgaat in en wat er zich allemaal roert in die Limburgse samenleving. Het wordt stil in het land van het bronsgroen eikenhout. Ons nachtegaaltje zingt niet meer.

We willen er niet 'zomaar' afscheid van nemen, zeker niet nu we een generale synode hebben, die de synode van Maastricht heet. Daarom nemen we uit het laatste nummer een artikel over, waarin wat verteld wordt over die 7 gemeenten in Limburg en v/el door zuster Francesca Haak van het klooster der medische missiezusters in Heerlen. Zij heeft ook in de landelijke pastorale concilies van de rooms-katholieke kerk nogal een belangrijke rol gespeeld en het is aardig om van zo iemand eens te horen hoe ze over die kleine gereformeerde kerken in haar Limburgse land denkt.

Verder schrijft prof. dr. K. Runia over Nairobi Hij was een der vertegenwoordigers van de gereformeerde kerken in de assemblee van de Wereldraad van Kerken in de hoofdstad van Kenya. Ik las ergens, dat Iemand gezegd had: In Nairobi zijn we niet veel verder gekomen dan dat we het er over eens waren dat we door God geschapen zijn. Nu, zoals u zult merken, prof. Runia weet er nog wel iets meer van te vertellen.

Tja en terwijl in Oostenrijk en Zwitserland momenteel zo druk ge-wintersport wordt dat het een lust en een leven Is op onze TV-schermen, presenteren wij u in dit nummer een omvangrijke verhandeling over 'De sport in het leven van de mens'. Het is een stuk aangeboden aan de synode door deputaten voor het contact met de Christelijke Sportunie. Het zou me niet verbazen als u dat niet watje noemt 'in één adem uitleest'.
Het is dan ook een studiestuk. Maar straks als de schaatswedstrijden zijn afgelopen hebt u er misschien wel eens tijd voor.

En tenslotte: waar gaan we in dit nieuwe jaar naar toe? Economen zeiden onlangs dat we de goede kant opgaan. In elk geval hebben wij van Kerkinformatie een goed bericht: de abonnementsprijs van ons blad blijft dezelfde als die van vorig jaar. We verhogen niet Dat wagen we er maar op. Bij leven en welzijn spreken we elkaar daarover wel weer tegen het eind van dit jaar. Ja, laten we daar in 1976 vooral met veel verwachting naar uitzien: leven en welzijn. Dat is, zoals we nu zo zachtjes aan wel weten, nog wel wat anders dan welvaart.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 januari 1976

Kerkinformatie | 16 Pagina's

Leven en welzijn

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 januari 1976

Kerkinformatie | 16 Pagina's

PDF Bekijken