Bekijk het origineel

Giessendam aktief voor geestelijk gehandicapte jeugd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Giessendam aktief voor geestelijk gehandicapte jeugd

3 minuten leestijd

Als je regelmatig aangepaste kerkdiensten voor geestelijk gehandicapte kinderen bezoekt, ben je altijd weer dankbaar dat er steeds predikanten zijn, die van God de gave hebben ontvangen om ook aan deze kinderen op eenvoudige wijze het evangelie te brengen.

Maar dan rijst toch onwillekeurig de vraag: kunnen, nee: moeten wij niet iets méér doen voor deze kinderen?

Als diakonie van de hervormde gemeente Giessendam-Noord-Hardinxveld hebben wij vorig jaar een feestelijke ontmoetingsdag georganiseerd in ons verenigingsgebouw en hiervoor ongeveer 40 kinderen uit de omgeving uitgenodigd.

Er werd gebeden, er werd gezongen, er werden prachtige dia’s vertoond, kortom, de kinderen hadden een fijne middag. Toen zij aan het eind ook nog allemaal een fraaie doos fruit kregen, was het een lust die dankbare gezichten te zien. Na afloop, en ook later nog, kregen we van ouders en verzorgers vele dankbare reakties.

Toen naar aanleiding hiervan twee dames uit onze gemeente zich geïnteresserd toonden om deze kinderen regelmatig bezig te houden, hebben we al spoedig met hen contact opgenomen.

Uit dit gesprek bleek wel dat er veel voorbereidend werk moest worden gedaan. Als voorwaarde werd gesteld dat de groep niet groter zou zijn dan 15 of 16 kinderen. Eerst moesten uiteraard de ouders van deze kinderen worden bezocht. Alle ouders waren enthousiast.

Met de beheerder van het verenigingsgebouw ‘Hervormd Centrum’ konden we een regeling treffen voor wekelijks gebruik van een der lokaliteiten en ook voor de nodige kastruimten.

’t Lichtpunt

Nadat de diakonie had toegezegd de kosten voor haar rekening te nemen, konden diverse dingen worden aangeschaft. Om dit werk goed op te zetten, zo bleek wel, is er heel wat nodig.

Zo kwamen er: een platenspeler met een serie platen, een flanelbord met toebehoren, leesboekjes, liedboekjes, diverse muziekinstrumenten, verschillende attributen voor handenarbeid enz. Er volgde een bespreking met enkele chauffeurs, die om beurten het vervoer voor hun rekening wilden nemen. Ook hier kregen we alle medewerking.

Na de zaak met de kerkeraad te hebben besproken, zijn we gekomen tot oprichting van een vereniging van geestelijk gehandicapte meisjes en jongens.

Deze vereniging hebben we de naam ‘’t Lichtpunt’ gegeven. Na enkele weken bij elkaar te zijn geweest, hebben we met ouders en chauffeurs een heel gezellig Kerstfeest gevierd. Ook deze kinderen hebben daar in al hun eenvoud gezongen van de geboren Zaligmaker.

Elke donderdagavond van 7 uur tot half 9 worden deze 16 kinderen bezig gehouden onder deskundige leiding. Eerst wordt er, met behulp van flanelbord en platen, een verhaal verteld uit de bijbel. Na de pauze doen de kinderen handenarbeid en maken zij muziek. Dat dit werk in een behoefte voorziet voor deze kinderen, blijkt wel, als men ze op donderdagavond ziet binnenkomen. Het is telkens weer een belevenis de blijde gezichten te zien.

Dankbaarder werk dan iets voor deze eenvoudigen te doen, is nauwelijks denkbaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 maart 1976

Diakonia | 36 Pagina's

Giessendam aktief voor geestelijk gehandicapte jeugd

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 maart 1976

Diakonia | 36 Pagina's

PDF Bekijken