Bekijk het origineel

Doopverklaring sommige Arabische landen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Doopverklaring sommige Arabische landen

2 minuten leestijd

De synode heeft op 2 maart jl. besloten kerkeraden te adviseren géén verklaringen te verstrekken die ervoor moeten dienen om aan te tonen dat men geen jood is.
Bij de synode zijn namelijk enkele brieven binnengekomen — van de classis Rotterdam en de kerkeraden van respektievelijk Barendrecht en De Bilt — over het afgeven van een z.g. doopverklaring ter verkrijging van een visum voor bepaalde Arabische landen. Deze landen, met name Saoedi-Arabië, verlangen voor het afgeven van een visum een doopbewijs. Daarom ontving een aantal kerkeraden het verzoek om zo'n verklaring opdat deze bij het verzoek om een visum voor het betreffende land kon worden overgelegd.
Nu behoeft tegen het afgeven van dit soort verklaringen op zich geen bezwaar te bestaan: de kerk zal uit een oogpunt van dienstbetoon altijd leden helpen waar dat nodig en mogelijk is. Maar als zo'n verklaring moet gaan dienen voor het uitvoeren van een maatregel die discriminerend genoemd moet worden is het afgeven ervan ethisch onjuist.Immers als een land voor het verstrekken van een visum onderscheid naar geloof maakt tussen de ene Nederlander en de andere dan moet medewerking worden ontraden.
Uiteraard draagt elke plaatselijke kerkeraad in dezen de eerste verantwoordelijkheid en zal deze — gehoord bovenstaand advies van de synode — zélf naar eer en geweten moeten beslissen. Evenzeer zal het voor het betrokken kerklid een gewetensvraag moeten zijn of hij al dan niet zo'n doopverklaring zal overleggen.
Gewezen kan tenslotte nog worden op het duidelijk afwijzende standpunt van de Nederlandse regering inzake het onderscheiden van personen naar ras of geloof, waarvan deze in woord en daad heeft doen blijken.
Een afschrift van het volledige besluit is aan genoemde classis en beide kerkeraden gezonden. Wie de volledige motivering van de betreffende synodecommissie wil nalezen kan deze bij het synodebureau, postbus 201, Leusden aanvragen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 april 1976

Kerkinformatie | 20 Pagina's

Doopverklaring sommige Arabische landen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 april 1976

Kerkinformatie | 20 Pagina's

PDF Bekijken