Bekijk het origineel

Het Hervormd Diakonaat en de maatschappelijke dienstverlening

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Het Hervormd Diakonaat en de maatschappelijke dienstverlening

2 minuten leestijd

Als uitgave van de hervormde Generale (landelijke) Diakonale Raad (GDR) is verschenen 'Het hervormd diakonaat en de maatschappelijke dienstverlening'.

In deze brochure geeft mevr. mr. A. A. van Dellen, GDR-staflid voor de afdeling maatschappelijk werk, een 'schets van een ontwikkeling van drie decennia'.
De geïllustreerde inhoud, die betrekking heeft op de verschuivingen, die de afgelopen dertig jaar plaatsvonden, gaat terug op de inleiding van mr. Van Dellen op de hervormde algemene diakonale vergadering van 18 oktober 1975.
Beschreven wordt o.a. dat sociaal werksters, gemeentezusters, gezinsverzorgsters hun taak in dienst van de kerk gingen verrichten, 'een uiting van vernieuwing en nieuw elan in de kerk. Tegelijk kwam het denken over het diakonaat in een ander spoor: niet de voorziening in materiële nood stond meer voorop, maar het lenigen, van immateriële, geestelijke nood'. In de nieuwe kerkorde van de hervormde kerk (1950-'51) kreegdat zijn neerslag.

Uit het voorwoord: 'De hervormde samenwerkingsorganen hebben hun ontwikkelings- en servicetaken voor de instellingen veelal overgedragen aan nieuwe provinciale en landelijke organen. Zij blijven echter beschikbaar om hervormde bestuurders, en het hervormde 'achterland' in het algemeen, te assisteren bij het doordenken van de ontwikkelingen. Deze uitgave moet tevens in dit licht worden gezien.
De brochure kost ƒ 3,— inclusief verzendkosten, en is verkrijgbaar bij de GDR, Maliesingel 26, postbus 14100 te Utrecht; tel. 030-332426; postgiro 8685.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 juni 1976

Kerkinformatie | 20 Pagina's

Het Hervormd Diakonaat en de maatschappelijke dienstverlening

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 juni 1976

Kerkinformatie | 20 Pagina's

PDF Bekijken