Bekijk het origineel

'De IJsselpoort' in Kampen begint met ongeveer 110 leerlingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

'De IJsselpoort' in Kampen begint met ongeveer 110 leerlingen

Nieuwe christelijke sociale academie

4 minuten leestijd

In het voormalige schoolgebouw van een kazerne, aan een smal straatje in de binnenstad van Kampen, zal het op 16 augustus a.s. om 15.00 uur een feestelijk moment zijn als de nieuwe christelijke sociale academie 'de IJsselpoort' wordt geopend.
De leerlingen — ongeveer 110 voor dit eerste gemeenschappelijke basisjaar —, de docenten, het niet onderwijzend personeel, het bestuur en vele genodigden, zullen ontdekken dat in het hartje van de stad een deel van een kazerne een sfeervol academiegebouw is geworden. Hoe feestelijk het moment en hoe sfeervol het gebouw overigens ook zijn — de opening zal een kort en sober karakter dragen. Want ook al is er reeds heel wat werk verzet, het eigenlijke werk 'in studie en vorming bezig zijn met beroepsvoorbereiding op het sociaalagogisch terrein' moet nog komen. In korte toespraken zullen prof. dr. J. Plomp namens het bestuur — bij afwezigheid van de voorzitter prof. dr. K. Runia — en één van de voorlopig twee benoemde directieteamleden, de heer W. v. d. Vaart en schrijver dezes daar wel een en ander over zeggen.
Enkele jaren geleden groeide in Kampen de overtuiging dat een nieuwe christelijke sociale academie helemaal geen overbodige luxe zou zijn. Immers de bijbel en met name het evangelie van gerechtigheid en vrede zijn en blijven inspiratiebron voor het erkennen van situaties, die belemmerend of stimulerend werken op de ontplooiing van de mens en zijn welzijn. Zowel het begeleiden van processen in en tussen mensen als het begeleiden of op gang brengen van veranderingsprocessen mogen in dienst gebeuren van het op weg zijn naar die gerechtigheid en vrede.

Snelle ontwikkelingen
In deze geest werd een stichting in het leven geroepen en bij de overheid werd een nieuwe christelijke sociale academie aangevraagd. Eind oktober 1975, sneller dan verwacht, kwam het bericht dat de academie op het scholenplan was gezet. Daarna volgden de ontwikkelingen elkaar snel op.
Het bestuur werd uitgebreid met mensen uit het werkveld, waar de academie voor opleidt, plannen werden gemaakt om het van de gemeente Kampen te huren schoolgebouw om te bouwen tot een academie, waar het goed toeven is.
Begrotingen werden gemaakt, docenten werden aangetrokken, een leerplan werd opgesteld, terwijl met alle zich aanmeldende studenten een gesprek werd gevoerd over hun motivering en verwachting en de doelstelling van de academie.
Want dáár gaat het om, dét is wat bestuur en docenten zich als taak stellen, waar docenten hun schouders onder willen zetten, wat de studenten weten en waar ze minstens — hoe verschillend qua kerkelijke afkomst en persoonlijke geloofsbeleving ook — respect voor hebben: het beleven en leren hanteren van het omgaan met mens en maatschappij, ook in hun onderlinge relaties en verbanden, in dienst van gerechtigheid en vrede.

Bede om zegen
Daarom zullen de toespraken kort en de 'versiering' sober zijn, want dit is een grote pretentie en het eigenlijke begin moet aan 'de IJsselpoort' nog gemaakt worden. De academie ziet zich voorlopig dan ook als een werkplaats, waar in gezamenlijke verantwoordelijkheid van studenten, docenten en bestuur nog heel veel zal moeten gebeuren. Naast de dankbaarheid voor de vreugde van dit moment zal de bede klinken om zegen op het werk voor de komende jaren.
Met ingang van 16 augustus a.s. is het adres voor ieder die om welke reden ook contact op wil nemen: Christelijke Sociale Academie 'de IJsselpoort', Buitennieuwstraat 85, Kampen, telefoon: 05202-6449.
De academie geeft een opleiding voor de studierichtingen maatschappelijk werk, cultureel werk en personeelswerk, terwijl de studierichting inrichtingswerk aangevraagd is. De aanmelding van nieuwe studenten voor het seizoen 1977/78 kan dit najaar beginnen en zal nog gepubliceerd worden, maar zal waarschijnlijk 31' december 1976 reeds gesloten worden.

(Ds. Zoutman is adjunct-directeur van deze christelijke sociale academie)


Fotobijschrift:
Zicht op de binnenplaats van bovenaf, waar de opening zal plaatsvinden

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 juli 1976

Kerkinformatie | 24 Pagina's

'De IJsselpoort' in Kampen begint met ongeveer 110 leerlingen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 juli 1976

Kerkinformatie | 24 Pagina's

PDF Bekijken