Bekijk het origineel

Zending, werelddiakonaat, ontwikkelingssamenwerking

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zending, werelddiakonaat, ontwikkelingssamenwerking

3 minuten leestijd

Op 12 september is er de jaarlijkse collecte ‘medische zending/werelddiakonaat’. Voor meer dan een miljoen gulden steunen de Raad voor de Zending, de Gereformeerde Zendingsbond in de Nederlandse Hervormde Kerk en de Generale Diakonale Raad het medisch-diakonale werk in het buitenland.

De folder, die de colleges van diakenen hebben kunnen bestellen, geeft een beeld van vormen van hulpverlening, waar het in dit werk om gaat: centra voor verbetering van de voeding, moeder- en kindzorg, verpleging van leprapatiënten. Goede voorlichting en aandacht voor de plaatselijke gemeenschap nemen hierbij een belangrijke plaats in.

Ter illustratie volgt hier wat in het Projektenboekje 1976 van de Sectie Internationale Hulpverlening van de GDR vermeld wordt over moeder- en kindzorg in West-Irian. Eén van de ‘projekten’, die u in de folder tegenkomt.


544. moeder- en kindzorg in west-irian

Wie een goed voorbeeld wil zien van zending, werelddiakonaat en ontwikkelingssamenwerking inéén, moet op bezoek bij zuster Brechtje Folkerts en de gezusters Dorkas en Lies Suwebu in West-Irian. Aan het prachtige Sentani-meer zijn de eerste twee bezig als verpleegster/vroedvrouw, de laatste als sociaal werkster.

Zij wonen in Joka in een heel simpel huis, gebouwd van plaatselijk materiaal dat vanuit de dorpen rondom het meer is aangevoerd door de vrouwenverenigingen. Met elkaar wijden zij zich aan de vorming van de moeders, die in de gezinnen en de samenleving een grote rol spelen.

Stapje voor stapje tracht men de levensomstandigheden zodanig te verbeteren, dat op eigen initiatief gewerkt wordt aan een betere voeding voor de kinderen, het voorkomen van t.b.c. en malaria en de doorbreking van die oude gewoonten, die de vooruitgang belemmeren.

Op vaste dagen wordt in Joka spreekuur gehouden over de meest uiteenlopende onderwerpen op medisch en maatschappelijk terrein. Op vaste dagen trekt het team erop uit om in de dorpen voorlichting te geven en cursussen te arrangeren. Een prauw met een 25 pk. buitenboordmotor verleent daarbij uitstekende diensten. De laatste twee jaar heeft men zich ook bezig gehouden met het bouwen van heel simpele waterputten. Men plaatst drie op elkaar gelaste oliedrums van 200 liter in de grond. Met twee zakken cement legt men er een cementen rand om en van één van de bodems maakt men een deksel. Op die manier maakt men gebruik van het schone grondwater, dat rondom het meer altijd aanwezig is.

ƒ 33.000,—

SIH/Raad voor de Zending

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 augustus 1976

Diakonia | 40 Pagina's

Zending, werelddiakonaat, ontwikkelingssamenwerking

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 augustus 1976

Diakonia | 40 Pagina's

PDF Bekijken