Bekijk het origineel

Koopvaardij en gemeente op Curaçao

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Koopvaardij en gemeente op Curaçao

3 minuten leestijd

Al weer een hele tijd geleden, nog vóór de wereldoorlog treffen we een gereformeerd predikant aan op het eiland Curaçao, werkend onder een steeds groter wordende groep gereformeerde kerkleden, die als onderdeel van de classis Den Haag in 1950 tot het institueren van een gereformeerde kerk konden overgaan.
Ds. Kroeze was de eerste gereformeerde predikant, die op Curaçao werkte, ook tijdens de oorlog, later gevolgd door ds. A. W. Wymenga, dr. H. Wiersinga, ds. mr. J. Brouwer, drs. J. Helderman, en de huidige gemeentepredikant ds. G. Kerssies.
Vooral na 1945 werden heel wat Nederlanders naar de Antillen uitgezonden, met name Shellemployees maar ook ambtenaren (o.a. politiemensen), marinemannen (deels met hun gezinnen), onderwijzend personeel e.a. Daaronder velen, die lid werden van de gereformeerde kerk te Curaçao, de kerk, die in samenwerking met één van de andere protestantse kerken tevens contacten onderhield met kerkleden in Venezuela en Suriname.
Curaçao was en is ook een belangrijke zeehaven, aangedaan door schepen onder allerlei, ook Nederlandse, vlag. Daarom werd er in 1952 door onze kerken een koopvaardij predikantsplaats gesticht. De eerste vaste koopvaardijpredikant, die er heen ging was ondergetekende, later gevolgd door ds. J. Bakker en ds. M. Boot.
Door allerlei ontwikkelingen is de laatste tijd het aantal kerkleden van de geref. kerk op Curaçao eerder aan het teruglopen dan aan het toenemen. Daarbij komt, dat de huidige gemeenteleden in het algemeen veel korter op Curaçao wonen dan vroeger het geval was. Toen dan ook de koopvaardij predikantsplaats vorig jaar vacant kwam en ook het einde van de uitzendingsperiode van de gemeentepredikant in zicht kwam, kwam bij de synode de vraag op of het niet meer verantwoord zou zijn om het koopvaardij predikantschap met het gemeentepredikantsschap te combineren.
Na in een goede sfeer gehouden overleg tussen de 5 (!) daarbij betrokken instanties, te weten: het breed moderamen van de gen. synode, de gereformeerde kerk en de Stichting Protestants koopvaardijwerk te Curaçao, de gen. deputaten voor het Caraïbisch gebied en de gen. deputaten geestelijke verzorging koopvaardij, werd een oplossing gevonden, die nu gaat proef draaien: ds. Kerssies bleek namelijk bereid nog wat langer in Curaçao te blijven en een benoeming (per 1 augustus jl.) als koopvaardijpredikant te aanvaarden. Tevens zal hij een deel van zijn tijd gemeentearbeid blijven verrichten.
Onlangs was ds. Kerssies voor enkele weken met verlof in ons land om het een en ander met de 'thuisfront-instanties' te bespreken.
Uitgaandevan dedoor de synode aangegeven richtlijn kunnen we blij zijn met deze oplossing, die naar we hopen goed voldoen zal ten behoeve van de zeevarenden en onze gemeenteleden op Curaçao.

Amsterdam
(Ds. Kraan, scriba gen. dep. geestelijke verzorging koopvaardij)


Fotobijschrift:
Het gezin Kerssies: van links naar rechts mevrouw J. Kerssies-Wieckers, Robert, Judith en ds. G(erard).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 september 1976

Kerkinformatie | 24 Pagina's

Koopvaardij en gemeente op Curaçao

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 september 1976

Kerkinformatie | 24 Pagina's

PDF Bekijken